Преди месец медиите сигнализираха за случай на млада жена в Арканзас, която загуби бебето си в последния месец на бременността. Причината е заболяването на жената от грип и по-конкретно, с щама на свинския грипен вирус - H1N1.

 

Три седмици след загубата, 29-годишната Лесли Крийкмор, почина след хоспитализацията си. Младата жена и съпругът й били хоспитализитани на 11 януари, след оплаквания от грипни симптоми – болка, гадене и треска. По това време младата жена е в 20-тата седмица от бременността си, но поради тежестта на заболяването, бебето й не успява да оцелее, а самата тя остава в много тежко състояния, борейки се за живота си.


 

Семейството пропуснало поставянето на противогрипна ваксина, през първия триместър от бременността на Лесли. Това било препоръчано от лекуващия лекар, следящ бременността на жената. Ваксината била планирана за поставяне в деня на хоспитализирация на семейството.

 

Лекарите са категорични, че навременносто поставяне на противогрипната ваксина би довело до различен развой на случая. Според Центра за контрол и превенция на заболяванията периодът на бременността не е от значение за поставянето на ваксината, благодарение на която биха могли да се избегнат усложненията от ежегодно върлуващите грипни вируси.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Бременните са рискова група и мерките, отнасящи се до предпазването им от заразяване е важно звено в здравеопазването. Специалистите са категорични, че противогрипните ваксини са напълно безвредни, както за майката, така и за детето и притесненията на лекуващия лекар на Лесли, относно това, че бременноста й е била в начален период са абсолютно безпочвени и абсурдни.

 

Американският колеж на акушерите и гинеколозите и CDC препоръчват поставянето на противогрипни ваксини в началото на всеки грипен сезон, независимо от гестационната седмица на бременност, с цел предотвратяване на такива усложнения, които могат да доведат до летален изход.

 

При заболяване от грип бременните могат да приемат и противовирусния препарат Tamiflu, който не вреди на плода.

 

Важен фактор в превенцията срещу грипните вируси е добрата лична хигиена и разнообразното хранене.