Желязото е микроелемент, който присъства в тялото ни в много малки количества. Въпреки минималните ни нужди от желязо, СЗО причислява дефицитът на желязо като един от най-честите хранителни дефицити в световен мащаб.

 

Желязото е единственият минерал с положителен заряд, който много лесно отдава или приема електрон. В зависимост от това в каква степен на окисление е железният йон се различават феро и фери йони. Въпреки че съществуват и други форми на желязото, феро и фери йоните са най-често срещаните форми в храната, която консумираме.


 

Функции на желязото. Желязото е компонент на редица важни протеини каквито са ензимите, протеините, участващи в процесите на енергообразуване, то е част от протеините хемоглобин и миоглобин и е факторът, който извършва химическото свързване на кислорода. Хемоглобинът е протеинът, който транспортира кислорода.

 

Този протеин доставя кислород до всички клетки в организма и съдържа около една трета от желязото в тялото ни. Всеки ден костният ни мозък произвежда приблизително 200 млрд. еритроцити, които имат нужда от малко повече от 24 мг желязо. По тази причина синтезът на хемоглобин за образуването на червени кръвни клетки е основен фактор в хомеостазата на желязото. Миоглобинът е друг белтък, подобен на хемоглобина, който също транспортира и съхранява кислород. Той съдържа около 10% от желязото в организма.

 

Ние не можем да оцелеем повече от няколко минути без кислород. А способността на хемоглобина да транспортира кислород зависи изцяло от желязото.

 

Желязото е от изключителна важност в енергийните процеси в клетката. Ако количеството на желязото е недостатъчно енергийните процеси се забавят, особено в състояния, при които се изисква голям приток на енергия като физическо натоварване, например.

 

Желязото е част и от ензимни системи, които борят свободните радикали. Парадокс е, че излишните количества желязо действат като прооксиданти и провокират образуването на свободни радикали. За това приемът на желязо се определя единствено от лекар, след направени изследвания. Желязото е част и от структурата на ензимите, участващи в синтезата на ДНК и поддържа здрав имунитет.