Зеленият чай е предпочитан от хората с високо кръвно, смятан за по-полезен и безвреден, като алтернатива на кафето. При ново японско изследване обаче се намира, че напитката „отнема“ от ефективността на лекарства, които се използват за контрола му.

Учените от медицинския университет във Факушима изследват конкретно действието на зеления чай върху ефекта на надолол и установяват, че той блокира абсорбирането на две трети от приетото лекарство. Според тях това се дължи на действието на съставки в чая, които възпрепятстват абсорбирането на лекарството от червата и излъчването му в кръвния поток.

Освен за контрол на високото кръвно, медикаментът се взима и при ангина пекторис (нестабилна стенокардия), аритмии, превенция на мигрената, което означава, че при консумация на зелен чай и в тези случаи терапията е компрометирана.

Предполага се, че зеленият чай има същия ефект и при лечението с фексофенадин и целипролол.

NEWS_MORE_BOXСъществуват обаче други бета-блокери като атенолол и бисопролол, чиято ефективност не би могла да бъде повлияна от зеления чай по този начин.

Зеленият чай не е единствената напитка или храна, която влиза във взаимодействие с медикаменти. Доказано е например, че консумацията на грейпфрут, портокал, ябълки е неудачна при прием на таблетки при високо кръвно налягане, температуропонижаващи средства и антибиотици.

Варфаринът е чувствителен на редица храни, в това число броколи, брюкселско зеле, сок от червена боровинка.

Данните от изследването са публикувани в Clinical Pharmacology & Therapeutics.