С 40 % намалява рискът от рак на гърдата, когато се поддържа нормално телесно тегло, има ниска консумация на алкохол, кърми се, твърди научен доклад на американски медици.

Докладът обхваща 81 нови изледвания, изучаващи връзките между начина на живот и заболяването от рак и показва, че 70 000 случая на рак на гърдата всяка година в САЩ могат да бъдат предотвратени.

“Сега сме по-уверени от всякога, че поддържането на здравословно тегло, физическата активност и ограничаването на употребата на алкохол в едни средно допустими количества, значително редуцират риска от заболяване. ” споделя д-р Мартин Уйсмен от Американския институт за изследване на рака/ Световния фонд за изследване на рака (American Institute for Cancer Research/World Cancer Research Fund),  ръководител на изследването.

“Ние изчислихме, че около 40 % от случаите на рак на гърдата в САЩ или около 70 000 случаи на годината биха могли да се предотвратят като се изпълняват недвусмислено някои правила ежедневно ”, добавя Сюзън Хигинботъм, също експерт от Американския институт за изследване на рака.

Медиците препоръчват физически упражнения минимум 30 минути на ден. Мъжете трябва да се ограничат до две питиета дневно, а жените до едно.

От рак на гърдата умират 400 000 жени, както и мъже, всяка година. Около 40 000 души са само в САЩ.

Много проучвания показват, че диетата бедна на мазнини, редовното спортуване, задържане на теглото в нормални граници и кърменето могат да предотвратят развитието на рака на гърдата. Трябва да се отбележе обаче, че значителен процент от случаите на рак на гърдата са причинени от дефекти в гените и нямат връзка със стила на живот.