Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчаха поставянето на трета доза иРНК ваксина срещу COVID-19 на хора с компрометирана имунна система.

 

Препоръката важи за хора с умерени до силни нарушения във функцията на имунната система, за които се смята, че са изложени на по-голям риск от сериозно, продължително боледуване от COVID-19.


 

Препоръката обхваща хората, които се лекуват от тумори или от рак на кръвта, или които са претърпели трансплантация на органи. В групата на имунокомпрометираните пациенти влизат и тези, на които са трансплантирани стволови клетки през последните две години или приемат лекарства за потискане на имунната система, както и хората с напреднала или нелекувана ХИВ инфекция.

 

Трета доза иРНК ваксина могат да получат и хората с умерен или тежък първичен имунодефицит (като синдром на ДиДжордж или синдром на Уискът-Олдрич), както и хората, които се лекуват с високи дози кортикостероиди или други лекарства, които могат да потиснат имунния отговор.

 

Препоръчва се те да се консултират с лекуващия си лекар, който да прецени дали тяхното състояние позволява получаването на допълнителна доза ваксина срещу COVID-19.

 

Третата доза може да се постави най-рано четири седмици (28 дни) след втората ваксина на Pfizer-BioNTech или Moderna. Здравните органи в САЩ не препоръчват подсилваща трета ваксина срещу COVID-19 на останалата част от населението на този етап. Хората с умерено до тежко компрометирана имунна система са около 3% от пълнолетното население на САЩ.

 

Проучванията показват, че при някои имунокомпрометирани пациенти не винаги се постига същото ниво на имунитет след ваксинация. Пациентите с нарушена имунна система, които са напълно ваксинирани, са голяма част от хоспитализираните случаи, при които се наблюдава пробив на инфекцията.

 

От Центровете за контрол на заболяванията в САЩ препоръчват ваксинираните с Pfizer-BioNTech и Moderna, които са с имунен дефицит, да получат трета доза от същата ваксина, а при липса на наличност – трета доза от друга налична иРНК ваксина.

 

На хората с имунен дефицит, вече ваксинирани с Johnson and Johnson/Janssen, не се препоръчва трета ваксина заради липсата на достатъчно данни, които да покажат дали има подобрен имунен отговор след допълнителна доза.

 

Безопасността и ефикасността на допълнителната подсилваща ваксина срещу COVID-19 при имунокомпрометирани хора продължава да се оценява.

 

До момента страничните реакции след третата доза от иРНК ваксина включват най-често умора и болката на мястото на инжектиране, а повечето симптоми са леки до умерени.