Затлъстяването води до развитие на хорнично бъбречно заболяване. Това е мотото, под което се провежда Световният бъбреден ден, който много страни по света отбелязват на 9 март. Наднорменото тегло е само един от основните рискови фактори, обясняват специалисти. 
 
Затлъстяването е метаболитно нарушение, при което има относителен или абсолютен излишък на мастна тъкан. Мастната клетка увеличава своя размер или брой. Хипертрофията, характеризираща се с увеличаване размера на мастната клетка, е типична за абдоминалния тип затлъстяване. 
 
У нас със затлъстяване е 34,93% от населението на възраст 20 или повече години, а 38,95% имат наднормено тегло. Сред българските деца 40% (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване. Именно този проблем води до жлъчно-чернодробни, сърдечно-съдови, бъбречни и други заболявания, а от там и нараства рискът от смъртност, сочат статистиките. 
 
Бъбречните заболявания са едни от най-значимите. Основните симптоми, по които можем да ги познаем са умора, съпроводена с главоболие, липса на апетит, неколкократно  уриниране през нощта, сънливост, трудно повлияващо се артериално налягане. При някои пациенти се наблюдава подуване на крайниците и очите, което изисква бърза намеса на нефролог. Като цяло обаче първите проблеми трудно се познават в началните стадии. Те са лечими, ако бъдат открити навреме, съветват специалистите. 
 
Данните в Европа показват, че над 250 000 пациенти са на хемодиализно лечение, защото бъбречните им заболявания не са открити навреме. Информация на Българската бъбречна асоциация показва, че над половин милион души в България имат намалена или нарушена бъбречна функция. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Камъните в бъбреците се появяват най-често при хора на възраст между 30 и 50 години. Дисбалансът в начина, по който в тялото се образува урина, води до камъни в бъбреците. При около един на десет души в даден момент се образува камък в бъбрека, а вероятността да се образува през живота е 5 до 10%.
 
Една от основните цели на Сцетовния бъбречен ден е да повиши информираността на хората за бъбречните заболявания. Тази година акцентът е върху това, че диабетът и високото кръвно налягане могат да причинят хронична бъбречна недостатъчност. Нужни са повече специалисти, които да са обучени да откриват хроничната бъбречна недостатъчност и съумеят с работата си да намалят рисковете сред болните. От друга страна пациентите трябва да ходят по-често на профилактични прегледи, за да нямат проблеми с бъбреците или се лекуват навреме.