Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията поне 40% от случаите на ракови заболявания може да се асоциират със затлъстяването и негативните му последствия върху здравето.

 

Това твърдение може да има огромно влияние, имайки предвид, че над две трети от американското и поне 50% от световното население днес има трайни проблеми с теглото.


 

Затлъстяване и рак – доказаната връзка

Статистиката на американските здравни служби за последните 10 години е достатъчно показателна за връзката между затлъстяването и развитието на рак. Според нея 630 хиляди от диагностицираните случаи на рак през 2006 г. са пряко свързани с последствията от затлъстяването върху организма на болните. През 2016 г. броят на раковите заболявания, асоциирани със затлъстяването e нарастнал със 7% - до близо 680 хиляди. Същевременно случаите на рак при хора с нормално тегло прогресивно намаляват за същия период от време.

 

Американските учени правят и директен паралел между затлъстяването и развитието на някои конретни форми на рак. Според официалните данни трайните проблеми с теглото повишават най-сериозно риска от:

  • Менингиома;
  • Множествена миелома;
  • Рак на хранопровода;
  • Постменопаузален рак на гърдата;
  • Както и формите на рак на черния дроб, панкреаса, правото и дебелото черво;

 

NEWS_MORE_BOX

 

В посочената група попадат някои от най-смъртоносните и трудни за овладяване типове рак. Това само потвърждава колко голямо е значението на поддържането на нормално тегло за редуциране на общата смъртност от нелечими заболявания.

 

Според американските здравни специалисти нуждата от разработване на програми за ефективена превенция на раковите заболявания днес е по-необходима от всякога. Особено в условията на почти епидемиологично разпространение на затлъстяването в световен мащаб. Ефективният контрол на теглото в дългосрочен план е най-сигурното средство, с което да на позволим своеобразната епидемия от затлъстяване в 21-ви век да прерастне в епидемия от ракови заболявания.

 

Макар и нелечими, особено в напредналите си стадии, всички форми на рак може да бъдат успешно профилактирани и борбата със затлъстяването трябва да бъде основно средство за това.