Тинейджърите с наднормено тегло имат по-ниски нива на витамин D в организма в сравнение с връстниците си, сочи ново проучване, публикувано в Journal of Adolescent Health.


В проучването взимат участие 68 юноши с проблеми в теглото. Изследователите отчитат, че 72% от момичетата са с дефицит на витамин D и 28% с недостиг на витамина. При момчетата данните са сходни - 69% с дефицит и 22% с недостиг.


Тинейджърите са подложени на витаминозно лечение, за набавяне на нужните количества на витамин D. 28% от доброволците са нормализирали нивата на витамина в организма, се посочва в проучването.
 

Липсата на витамин D се дължи на големите количества мастна тъкан при юношите с наднормено тегло. Мастната тъкан „изсмуква“ витамина и довежда до липсата му, твърдят изследователите.


Витамин D се синтезира в кожата и костите под действието на ултравиолетовите лъчи. Може да се набави и с някои храни, като яйца, риба, млечни продукти и зърнени закуски. Недостигът му през детска възраст води до появата на болестта рахит, изкривяване на костите и крайниците. Витамин D играе важна роля за изграждането на имунната защита и регулира нивата на фосфор и калций в кръвта.
 

Учените смятат, че една от причините за липсата на витамин D при юношите с наднормено тегло е рядката физическа активност на открито и излагането на естествена слънчева светлина, както и липсата на храни богати на витамина.


Затлъстяването при тинейджърите може да увеличи риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак, казва д-р Зеев Харел, педиатър и ръководител на изследването.