Затлъстяването е рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво при мъжете, при жените това не е така, се констатира от новопубликувано в BMC Medicine проучване.1


Затлъстяването се счита за рисков фактор и възможна причина за колорактелен рак, установено от множество научни проучвания. Такива са заключенията и на Световния фонд за изследване на рака.2 Има данни, че отслабването подобрява риска.3 Досега обаче не е била констатирана от научната общност разлика на данни между половете. 


Затлъстяване има, когато индексът на телесна маса е над 30. Този индекс се изчислява, като стойността на теглото в килограми се дели на стойността на ръста в метри на квадрат. Когато ИТМ е между 18,55 и 24,99 теглото се смята за нормално. Екип учени от Бристолския университет и Международната агенция за изследване на рака правят интерес и сложен анализ от данните на 100 хил. души, взети от британската Биобанка. Те използват методиката менделеевска рандомизация, при която анализират генетичната предразположеност към затлъстяване с риска от колоректален рак. Има определени генетични маркери, които показват риска от затлъстяване от различен тип и тежест. 


Рискът от рак на дебелото черво при мъжете расте с нарастването на ИТМ над средния. С всяко увеличаване с 4,2 единици вероятността от заболяването скача с 23%. При жените този процент е само 9.


При дамите обаче се намира друга по-силна връзка – съотношението между обиколката на талията и обиколката на ханша. Нарастването на това съотношение с 0,07 единици се свързва с увеличаване на риска от колоректален рак с 25%. При мъжете този маркер е 5%.


Съотношението между обиколката на талията и обиколката ханша е показател, който все по-често се включва в сериозни научни проучвания и привлича вниманието на медици. Според редица експерти той може да се използва за измерване на риска за различни хронични заболявания.4 


Изучаването на връзката между затлъстяването и рисковете за здравето би помогнало много за извеждането на препоръки за подобряването му при хората с наднормено тегло. Затова и разбирането на механизмите, по които излишните килограми вредят, включително и по отношението на рак, е важно. 

 

Източници:
1. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01855-9
2. https://www.wcrf.org/sites/default/files/Colorectal-cancer-report.pdf
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31737862/
4. https://www.who.int/publications/i/item/9789241501491