Затлъстяването значително повишава риска от агресивна форма на рак на гърдата при жените след 50-годишна възраст. Това се посочва в данни на ново проучване, дело на американски екип от Сиатъл, щата Вашингтон. 
 
За неговите цели се проследяват 67 000 жени на възраст 50 – 79 години, които са преминали периода на менопаузата. Те биват наблюдавани в продължение на 13 години. За това време с онокологичното заболяване са диагностицирани 3 388 от участничките. 
 
Американските експертни констатират, че теглото е тясно свързано с туморите, които са положителни на естроген рецептор – най-често срещаният вид рак на гърдата, който засяга 75% от пациентите. 
 
Изследователите обясняват, че рискът се повишава в зависимост от количеството излишни килограми. Тези, при които затлъстяването е в много голяма степен – индекс телесна маса 35 или по-висок, са с 58% по-голям риск от развитието на агресивен рак на гърдата, в сравнение с жените, които имат здравословно тегло. При тежко затлъстелите жени рискът от по-големи тумори също е по-голям. 
 
Дори и в по-малка степен, опасността от поставяне на диагнозата е налична и при слабо повишаване на теглото, и по-конкретно – при индекс телесна маса 25 или повече, рискът от развитие на болестта се покачва със 17%. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сред онези жени, при които индексът телесна маса е 30 или повече, рискът от диагноза за рак на гърдата е 37% по-висок, в сравнение с участничките, които са със здравословно тегло. 
 
Експертите не спират да напомнят, че здравословният хранителен режим и физическите упражнения намаляват риска от развитие на онкологични заболявания изобщо.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. JAMA Oncology.