Множествената склероза е непредсказуемо заболяване на централната нервна система, чиято тежест може да варира от лека до опустошителна. При засегнатите има нарушена комуникация между мозъка и тялото. Рисковите фактори, които водят до развитие на заболяването, не са напълно разбрани. По време на ново проучване специалисти изследват връзката между затлъстяването и развитието на множествена склероза. 
 
Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува собствената тъкан, по-конкретно миелинът – обвивката на нервните влакна. 
 
Сред повечето хора първите симптоми се проявяват между 20- и 40-годишна възраст и включват замъглено или двойно зрение, както и слепота, засягаща едното око. 
 
Изследователите, които провеждат последното проучване в областта, поясняват, че повишеният индекс телесна маса засилва възпалителните процеси, които засягат имунната система. Според тях хормоните, които произхождат от мастните тъкани, като лептин и адипонектин, е възможно да осигурят механична връзка между затлъстяването и риска от развитие на множествена склероза. 
 
Изследователите от Квебек, Канада, провеждат рандомизирано проучване, чиято цел е да се изследва дали генетично обусловеното затлъстяване се свързва с повишен риск от невродегенеративното заболяване
NEWS_MORE_BOX
 
От резултатите става ясно, че промяната в индекса телесна маса, която настъпва при преминаване от състояние на наднормено тегло към затлъстяване, се свързва с 40% повишаване на риска от множествена склероза
 
По думите на изследователите тези данни имат важно значение за общественото здраве, имайки предвид сериозния проблем със излишните килограми, който се среща в много страни. Те допълват, че това е още една сериозна причина да се мисли към превенция и третиране на състоянието. 
 
Данните са публикувани в PLOS Medicine.