Абдоминалното затлъстяване увеличава риска от хронична обструктивна болест - ХОББ и астма при жени в пременопауза и след менопауза стана ясно от проучване, публикувано в списание на North American Menopause Society.

 

Обичайно менопаузата е период, свързан с наддаване на тегло. Това се дължи на намаляването на естрогена, което забавя метаболитните разходи. Наблюдава повишаването на холестерола, което предразполага към редица здравословни сърдечносъдови и ревматични заболявания. В допълнение се развива склонност към остеопороза. 


 

Астма, ХОББ и женски полови хормони

Предишни проучвания показват, че жените имат по-голям спад в белодробната функция и са изложени на по-висок риск от развитие на ХОББ, отколкото мъжете, дори при по-малко излагане на цигарен дим.

 

Трябва да се подчертае, че ХОББ е заболяване на пушачите.

 

В допълнение, жените пушачи, в сравнение с мъжете пушачи, имат по-бърз спад в белодробната функция между 45- и 50-годишна възраст.

 

Честотата на възникване на астма и процентът на хоспитализация за астма също са по-високи при жените, отколкото при мъжете.

 

Всичко това предполага, че както астмата, така и ХОББ при жените са свързани с женските полови хормони.

 

Заболявания на дихателната система и затлъстяване

Известно е, че затлъстяването увеличава риска от обструктивни заболявания на дихателните пътища и може да доведе до намалена белодробна функция.

 

Причината е, че затлъстяването генерира възпалителни процеси и затруднява вентилацията, което се отразява на работата на белите дробове.

 

Всъщност, честотата на ХОББ при хора със затлъстяване е значително по-висока, отколкото при тези с нормално тегло.

 

Освен това, жените със затлъстяване са по-склонни да страдат от астма, отколкото мъже.

 

Менопауза и дихателни нарушения

Затлъстяването и женският пол са два рискови фактора за белодробни заболявания, но досега не е било проучено до каква степен затлъстяването преди или след менопаузата може да благоприятства тези нарушения.

 

Изследването е анализирало данни от повече от милион жени и има за цел да определи ефекта на индекса на телесна маса и обиколката на талията върху развитието на ХОББ и астма при жени в пременопауза и след менопауза.

 

След анализ на резултатите изследователите са установили, че високият индекс на телесна маса и обиколката на талията значително увеличават риска от тези белодробни заболявания.

 

Колкото по-висок е индексът на телесна маса и обиколката на талията, толкова по-висок е рискът.

 

Когато няма наднормено тегло, рискът от белодробни заболявания намалява при жени след менопауза, от което следва, че контролирането на теглото и поддържането на форма на този етап от живота е от ключово значение за предотвратяване на белодробни заболявания.

 

В допълнение към избягването на тютюнопушенето, поддържането на здравословно тегло също може да помогне за намаляване на честотата на ХОББ и астма при жените, пояснява д-р Стефани Фобион,  директор на Северноамериканското общество за менопауза.

 

Затлъстяването е истинска глобална пандемия и се смята, че ще намали продължителността на живота с 3 години до 2050 г.

 

Според Световната здравна организация разпространението на затлъстяването в Европа се е утроило от 1980 г. насам.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/neumologia/obesidad-riesgo-enfermedades-pulmonares-menopausia_6873

https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/Obesity_and_abdominal_obesity_are_risk_factors_for.96807.aspx