Витамин D е важен елемент в превенцията и лечението на рахит, псориазис, хиперпаратиреоидизъм, остеопороза и ракови заболявания. Хипопаратиреоидизмът може да бъде причинен след отстраняване на паращитовидните жлези. Това води до състояние, наречено хипокалциемия, което се дължи на ниска концентрация на витамин D в кръвта. Мета-анализ на 4 рандомизирани проучвания е показал, че приемът на 400 единици витамин D, един или два пъти на ден, помага за превенция на хипокалциемията.

 

Витамин D е ценен и при псориазис. Установено е, че комбинацията на този витамин с кортикостероиди, например бетаметазон, е ефективна при лечение на псориазис. Недостигът на витамин D води до развитие на рахит при деца, ето защо е важно те да приемат витамин D още в ранна възраст. За превенция на рахит са подходящи както ергокалциферол, така и холекалциферол.


 

Много клинични проучвания са показали, че приемът на витамин D отделно или в комбинация с калций предотвратява паданията при възрастните хора. Аналозите на витамин D, например алфакалцидол, също изглежда имат защитен ефект, повишавайки абсорбцията на калций от костите, което се постига и при прием на комбинация от холекалциферол и калций.

 

Комбинацията от витамин D и калций предотвратява развитието на остеопороза и забавя развитието ѝ при пациенти над 50-годишна възраст, най-вече при жените след менопауза. За по-добра ефективност на лечението се препоръчва съчетание на витамин D с калций, което допринася за увеличаване на костната минерална плътност и намаляване на риска от фрактури.

 

Витамин D, комбиниран с калций, подобрява качеството на живота на пациентите с епилепсия. Освен това, този витамин, приеман през бременността и в ранна детска възраст, предотвратява риска от развитие на диабет тип 1, тъй като има важно значение за контрола на нивата на кръвната захар. В контекста на диабет тип 2, витамин D влияе на секрецията на инсулин,  инсулиновата резистентност и възпалението.

 

Важно свойство на този витамин е и свойството му да модулира имунната защита. Това има важно значение в генезата на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата и множествената склероза. Недостигът на витамин D е свързан с повишен риск от когнитивен спад при пациенти в напреднала възраст, както и с генезата на болестта на Алцхаймер.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=vitamine_d_ps