Вариантът Delta продължава да се разпространява по цялата планета. Вариантът Mu, който се появи за първи път през януари в Колумбия, e класифициран от СЗО като вариант, който трябва да се проследи.

 

Какъв е произходът на вариантите? Защо някои са по-опасни? Какво влияние имат в борбата срещу COVID-19 и ваксинацията?


 

Обяснения дава Етиен Симон-Лориер, вирусолог и ръководител на отдела за еволюционна геномика на РНК вирусите в Института Пастьор.

 

Вирусите непрекъснато мутират. SARS-CoV-2 е РНК вирус - вирус, чийто геном е изграден от рибонуклеинова киселина - който се възпроизвежда чрез копиране на цели бази на генома си.

 

Той е част от семейството на РНК вируси с най-дългите известни досега геноми, наброяващи около 30 000 бази. Този размер прави заданието за копиране по-податливо на "грешки" или с други думи, мутации.

 

Следователно мутация възниква, когато копието не е идентично с оригинала. Копието се прави много бързо и от време на време вирусите правят печатна грешка и заменят буква в поредицата от букви, които съставляват техния геном.

 

Мутациите се появяват по-често в РНК вирусите, отколкото в ДНК вирусите или дори в бактериите, обяснява Етиен Симон-Лориер от Институт Пастьор.

 

Все пак SARS-CoV-2 е оборудван със „система за корекция“, която му позволява да коригира някои от грешките при копирането. Някои грешки не се коригират и тогава се ражда мутация. Тези вирусни мутации са напълно случайни, подчертава Етиен Симон-Лориер.

 

Спайк протеинът: ключовият фактор в опасен вариант

В повечето случаи мутацията е или отрицателна, което прави вируса по-малко или нефункционален, или „тиха“ - без последствия за свойствата на вируса.

 

Много варианти са се развили от началото на пандемията, но са изчезнали почти веднага, обяснява изследователят. Освен това учените отбелязват, че въпреки високия брой на базите, геномът на SARS-CoV-2 мутира по-бавно от другите вируси.

 

Независимо от това, геномното наблюдение на вируса разкри варианти на оригиналния вариант, които имат голям епидемиологичен успех.

 

Има перспектива във времето и интензивността, която трябва да се вземе предвид при разбирането на този феномен: колкото повече предавания има, толкова по-вероятно е вирусът случайно да генерира малко по-преносима комбинация от мутации.

 

Разпространението на даден вариант е свързано отчасти със случайността и отчасти със селективните сили, пред които е изправен вирусът. За SARS-CoV-2 средата му съответства на човешкия дихателен тракт. Именно в тази среда вирусът се възпроизвежда и предава и могат да бъдат подбирани варианти, описва Етиен Симон-Лориер.

 

На микробиологично ниво много внимание се отделя на спайк протеина на SARS-CoV-2. Именно тези "S" протеини с форма на шип - придаващи на вируса неговия вид "корона",  се придържат към нашите клетки, за да може да навлезе вирусът.

 

По този начин спайк протеинът участва в репликацията, предаването и способността на вируса да избяга от имунната система. Следователно това е един от основните ъгли на атака за изследователите на ваксините.

 

Какво знаем за новия коронавирус вариант Омикрон? | Puls.bg


Източник:

www.science-et-vie.com

https://doi.org/10.1038/s41586-021-03777-9

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01290-3/fulltext