Новият вариант на COVID-19 - Омикрон (B.1.1.529), е наблюдаван в редица страни по света.

 

В него се откриват множество мутации, които са основно в частта на генома, отговорна за спайк протеина на вируса. Този протеин спомага на вируса да навлезне в клетката гостоприемник.


 

Поради тази причина се предполага, че Омикрон би могъл да избегне изградената от ваксините имунна защита.

 

Общият брой на мутациите е около 50 в целия геном на вируса, като повече от 30 са в частта, която кодира спайк протеина.

 

Спайк протеинът взаимодейства с клетката гостоприемник посредством рецептор-свързващ домен (RBD). Той се свързва със специфичен рецептор - ACE2, който се намира върху мембраната на човешкте клетки.

 

Антителата, които се свързват с RBD, могат да предотвратят заразяването от COVID-19.

 

Доменът в спайк протеина е основният таргет на ваксините, които провокират производството на антитела от имунната система срещу определени протеинови последователности.

 

Известно е, че Бета вариантът има три мутации в RBD частта на своя геном, а Делта - две. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Омикрон има 15 мутации.

 

Това поражда притеснения в учените относно възможно понижаване в ефективността на ваксината.

 

На 16 ноември 2021 г. са регистрирани 136 случая на COVID-19 в Южна Африка. До 25 ноември 2021 г. този брой нарасна до над 1200.

 

Повече от 80% от тези случаи са в гъсто населената провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория.

 

Според учени от Център за епидемичен отговор и иновации (CERI) в Стеленбош, Южна Африка, завишеният брой заболели и по-широкото разпространение на вируса се дължи на новия вариант.

 

Според предположения на д-р Даниел Грифин, вирусолог в Колумбийския университет в Ню Йорк, появата на новия вариант би могла да се дължи на мутации във вируса, развили се при неваксиниран индивид с компрометирана имунна система. Това би позволило на вируса да се адаптира към човешката имунна система.

 

Появата на този нов вариант поражда няколко сериозни въпроса за ефективността на ваксините срещу него, каква ще бъде неговата изява при вече боледували индивиди, колко широко е неговото разпространение в световен мащаб и каква е неговата възможност за адаптация.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-why-the-omicron-variant-has-scientists-worried#Enhanced-transmissibility