Имунотерапията е едно от големите постижения в борбата с рака през последните години.

 

Това е лечение, което стимулира имунната система и има голям потенциал за елиминиране на тумори и лечение на рак.


 

За съжаление, тази терапия е одобрена само за тройно негативен рак на гърдата, който е и най-агресивният, но с резултати, които все още са далеч от това, което се очаква от имунотерапията.

 

Повишаването на ефективността на имунотерапията при рак на гърдата би дало много положителна прогноза за засегнатите и би се превърнало в много добър вариант за по-напреднали случаи с метастази.

 

Метастатичният рак на гърдата, въпреки важния и непрекъснат напредък, все още няма лечение при по-голямата част от пациентите.

 

Изследователи от Института за медицински изследвания Hospital del Mar са открили начин за радикално увеличаване на успеха на имунотерапията при тройно негативен рак на гърдата.

 

Защо имунотерапията невинаги е успешна?

 

Тройно негатвният рак на гърдата представлява само 15% от случаите, но засяга предимно млади жени и е един от най-бързо развиващите се ракови заболявания.

 

Лекува се с имунотерапия, но резултатите не са много добри, поради което ракът на гърдата е с най-лоша прогноза и няма ефективно лечение.

 

Екип от изследователи от програмата за ракови заболявания на Медицинския изследователски институт на Hospital del Mar, ръководен от лекарите Тони Селия Тераса и Хуан Албанел, е открил, че туморните стволови клетки са основната причина за резистентност към имунотерапия в този подтип на рак на гърдата.

 

Причината е, че тези клетки са невидими за имунната система и това кара имунотерапията да не работи.

 

Не забравяйте, че тези лечения по същество действат чрез активиране на самата имунна система да атакува раковите клетки.

 

Раковите клетки стават невидими за имунната система

 

При тройно негативен рак на гърдата най-агресивните ракови клетки могат да представляват между 5 и 50% от целия тумор.

 

Причината да не се откриват от имунната система е, че имат ниски нива на фактор, наречен LCOR.

 

Този фактор е ключов за клетките да представят антигени на повърхността си - молекули, които позволяват на имунната система да диференцира нормалните клетки от туморните клетки и да атакува последните.

 

Следователно, ако този фактор е нисък в туморните клетки, имунните клетки не ги откриват.

 

Това обяснява защо имунотерапията има относително ниски нива на успех.

 

Въпреки лечението с имунотерапия, тези клетки оцеляват и имат способността да генерират резистентност, която е свързана със способността им да се крият от имунната система, което им позволява да станат устойчиви на имунотерапията, обяснява д-р Тони Селия Терас.

 

Подобряване на имунотерапията

Изследователите са открили начин да направят раковите стволови клетки видими за имунната система, за да може туморът да бъде елиминиран.

 

Изследователите са потвърдили резултатите при лабораторни модели и е установено, че раковите клетки са престанали да бъдат невидими за имунната система, когато генът LCOR е бил активиран. 

 

Това е своеобразно преконфигуриране на тумора, за да го направи напълно видим и следователно чувствителен към имунотерапия,  казва Иван Перес-Нуньес, първият автор на изследването.

 

За да се осъществи тази преконфигурирация на тумора, учените са били вдъхновени от технологията, използвана при проектирането на РНК ваксини срещу COVID-19.

 

Стратегията се е състояла във въвеждане на РНК от гена LCOR в туморни клетки и активиране на неговата функция.

 

Целта е била да се накара имунната система да може да открива туморната клетка по-добре.

 

За разлика от здравите клетки, злокачествените клетки имат много по-високи нива на чужди за организма маркерни молекули по повъхрността си.

 

По този начин защитата на естествените клетки на тялото ще разпознае, атакува и елиминира злокачествените клетки, обяснява д-р Селия Тераса.

 

Тази техника може да се приложи при други видове рак на гърдата и други тумори, въпреки че първо трябва да се проведат клинични изследвания.

 

Най-важното е, че резултатите от проучването показват безпрецедентна сенсибилизация на тройно негативен рак на гърдата към имунотерапия, превръщайки резистентните тумори в практически лечими тумори, казва д-р Албанел.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/mejora-eficacia-inmunoterapia-cancer-mama_6974