Най-често назначаваните лекарства за лечение на киселини, са тези от групата на инхибиторите на протонната помпа. Те намаляват секрецията на киселини в стомаха, което значително облекчава проявите на гастроезофагеален рефлукс.

 

Макар и доказано ефективни при лечение на киселини обаче инхибиторите на протонната помпа може да доведат до потенциално опасни транични ефекти. Особено при хора с претоварен или частично увреден черен дроб. Доказателство за това идва от научен екип от САЩ – страната, където приложението на този тип лекарства за лечение на киселини е сред най-масовите в световен мащаб.


 

Научен екип от Калифорнийския Университет съобщава, че потискането секрецията на стомашен сок може да има негативен ефект върху чернодробните функции.

 

Опасността идва от факта, че стомашните киселини регулират числеността на болестотворните бактерии в храносмилателния тракт и при намалено количество на тези киселини може да се стигне до свръхразвитие на един много опасен за черния дроб род бактерии.

 

Това са бактериите от рода Enterococcus, или ентерококи. Немалки количества ентерококи постъпват непрекъснато в стомашно-чревния ни тракт, като част от храната, която приемаме. При прекомерно разрастване на колониите им част от тях мигрират към черния дроб и може да провокират остро чернодробно възпаление или обостряне на хронични проблеми с черния дроб.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Американският научен екип проследява лабораторно ефекта от приема на стандартни дози лекарства за киселини върху състава на чревната флора. Установено е, че за кратко време лечението на киселини може да наруши баланса на бактериите в червата и да позволи доминантна роля на ентерококите над полезните лактобацили. В дългосрочен план е отчетено обостряне симптомите на някои от най-разпространените чернодробни заболявания – стеатоза, стеатохепатит и алкохолно индуцираните заболявания на черния дроб като цироза или алкохолен хепатит.

 

Посочените данни изискват към лечението на киселини в стомаха да се подхожда много внимателно при пациенти с остри или хронични чернодробни проблеми. Добре е да се търсят алтернативни методи за лечение на стомашния рефлукс без прием на инхибитори на протонната помпа.