Имунният отговор след ваксиниране срещу Covid-19 е по-силен при жените, отколкото при мъжете, а страничните ефекти след ваксиниране са по-често срещани.

 

Това показва скорошно проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC). Според авторите това не е необичайно, защото естрогенът в женското тяло предизвиква по-силен имунен отговор след ваксинация.


 

В доклада си те посочват, че това не бива да разколебава жените да се ваксинират срещу Covid-19, тъй като възможните усложнения от болестта са много по-сериозни от страничните ефекти на ваксинацията.

 

Данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показват, че след първите 13,8 милиона дози ваксини, които са поставени на населението, сигнали за странични ефекти по-често се подават от жени.

 

79% от всички нежелани реакции са настъпили при жени, макар че делът им от всички ваксинирани е 61%.

 

Резултатите от проучването не тревожат специалистите по инфекциозни болести. Те посочват, че от години наблюдават по-силен отговор при жените и след поставянето на други ваксини.

 

Учените смятат, че при жените, особено тези в пременопауза, нивата на естроген помагат за активиране на по-силен имунен отговор към заболяването и към ваксините срещу него.

 

Мъжете, от друга страна, имат по-високи нива на тестостерон, който може донякъде да намали или потисне имунния отговор.

 

Казано с други думи, жените като цяло имат по-силен имунен отговор след ваксина, защото се активира по-бързо реакцията на тялото към това, което ваксината въвежда в тялото.

 

„При жените има бурен и по-силен отговор на много ваксини, което е изследвано от науката“, коментира д-р Лари Шлезингер, изпълнителен директор на Тексаския институт за биомедицински изследвания в Сан Антонио.

 

Той посочва, че в миналото е наблюдаван и проучен по-силният имунен отговор при жените на ваксини срещу жълта треска, дифтерия, коклюш, тетанус, грип и други заболявания.

 

Според него естрогенът насърчава тялото да произвежда повече лимфоцити - вид бели кръвни телца, които ни защитават, когато бъде поставена ваксина. Това е причината за по-бързия и по-силен отговор при много жени, коментира той.

 

Щатски учени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията продължават да следят ефективността и безопасността на ваксините срещу Covid-19.

 

Източник:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7008e3.htm

https://www.healthline.com/health-news/why-women-experience-stronger-side-effects-to-covid-19-vaccines