Летните горещини се отразяват не само на телата ни, но и на психиката. Учени са на мнение, че дискомфортът от жегата може да доведе до раздразнителност, избухливост, ексцентричност и нервност.

Причината до голяма степен се дължи на неспособността за сън поради горещините, което от своя страна пречи на мозъка да си почине, обясняват специалисти.

Когато мозъчната активност е постоянно в „работен режим“ е възможно да се увеличат пристъпите на агресия и насилие, допълват те. Това е естествен защитен механизъм, който подсказва, че мозъкът има нужда от почивка.

Рязкото покачване на температурата на тялото също оказва голямо влияние при този род психични отклонения. Когато температурата на тялото се покачва, мозъкът започва да „ври“, това от своя страна води до процеси съпътствани, с нервност и раздразнителност.

При излизане в горещите дни е препоръчително носенето на шапка или престой на сянка, за да се избегне „прегряването“ на мозъка. За пълноценен сън е желателно спалното помещение да поддържа по-ниска температура от тази на външната околна среда.

Консумацията на много течности също охлажда и стимулира мозъчната дейност и намалява пристъпите на раздразнителност и агресия.