Загубата на килограми е тясно свързана с възрастта ни. Според учените натрупването на мазнини през годините доближава проблема за редуциране на теглото повече до биологията, отколкото до мотивацията. 
 
Изследователи от университета Шизуока, Япония, установяват, че “добрата“ кафява мастна тъкан, която се намира зад врата и раменете ни и гори „лошите“ мазнини в областта на корема и бедрата, намалява с годините. 
 
Започва да нараства и необходимостта от повече физическа активност за изгаряне на калориите, тъй като по-бавният и по-малко „усърден“ метаболизъм поема функциите на кафявите мастни тъкани. 
 
Според новото проучване на експертите има начин, който да „включва“ и „изключва“ метаболитните процеси и той може да бъде от полза. 
 
Учените откриват специфичен ген, познат като рецептор, активиращ тромбоцитите. Той кодира протеина, отговорен за възпаленията и транспортирането на липидите. Проучването установява, че, когато той липсва, се наблюдава по-бързо затлъстяване. 
NEWS_MORE_BOX
 
След като взимат предвид и други възможни влияния, експертите стигат до извода, че повишените нива на затлъстяване се дължат на намалената функция на кафявата мастна тъкан. 
 
До преди няколко години в научната общност се смяташе, че този вид мазнини не носят никакви ползи за здравето. Учените са смятали, че тя носи полза единствено за бозайниците, при които липсва треперенето като механизъм за бързо затопляне, а кафявата мастна тъкат им помага да останат топли.
 
Данните от проучването са публикувани в The FASEB Journal.