Откритият през ноември миналата година вариант Омикрон на SARS-CoV-2 може да представлява значителна заплаха за човечеството поради големия брой инфектирани на ежедневна база в глобален мащаб, предупреди Световната здравна организация. Но той би бил по-малко опасен от варианта Делта.

 

Според скорошно проучване на British Imperial College рискът от хоспитализация и лечение в звена за интензивни грижи след инфекция с варианта Омикрон е намален с 15 до 25% в сравнение с варианта Делта.1


 

По-малката вирулентност на варианта изглежда е добра новина, но многото мутации в неговия спайк протеин му позволяват да заобиколи вече изградената имунна защита, което и го прави по-заразен.

 

По-заразен, но по-малко опасен, това наистина ли е добра новина?

Ако вариантът Омикрон се разпространява мащабно, може би ще доведе до бързо развитие на колективен имунитет.

 

Въпреки това има друг аспект, на който трябва да се обърне внимание - бъдещите мутации на вируса.

 

По-заразният вариант на COVID-19 циркулира по-широко сред населението, дори когато голяма част от него е ваксинирана.

 

Колкото повече оставяме тези варианти да циркулират, толкова повече мутации ще се натрупат, обяснява вирусологът Милен Олиастро. 2

 

SARS-CoV-2 натрупва по-малко мутации в сравнение с други РНК вируси, какъвто е и грипният - той все още мутира чрез механизъм на генетичен дрейф.

 

Неговият вирусен геном може да се развива много бързо, натрупвайки мутации, подбрани така, че вирусът да се адаптира към натиска на променящата се среда. С други думи, вариант, който циркулира много и се разпространява бързо, е по-вероятно да генерира нови мутации.

 

Тези мутации са грешки при копирането на вируса, когато се реплицира и са произволни. Някои правят вируса по-малко функционален, така че тези варианти в крайна сметка губят функционалността си спонтанно. Други мутации му придават свойства, които го правят по-вирулентен.

 

Чрез широко разпространение на варианта Омикрон в популацията може да се развият нови варианти от мутациите, които потенциално биха могли да направят вируса по-устойчив на ваксините.

 

По-малко вирулентен, но парадоксално по-смъртоносен?

Омикрон изглежда по-малко опасен, но той остава способен да причини тежки форми на инфекцията при някои пациенти, обръщат специално внимание от СЗО.

 

Когато броят на случаите се увеличава толкова много, вероятно е много повече хора с тежка форма на инфекцията да имат нужда от хоспитализация и интензивни грижи или да са в потенциален риск за живота си, предупреждава Катрин Смолууд, мениджър по спешни случаи в СЗО. Следователно ограничаването на циркулацията на варианта изглежда е от съществено значение.

 

От една страна, това е необходимо за защита на популациите, изложени на риск от хоспитализация и тежки форми на заболяването. От друга страна, е изключително важно за намаляване на риска от възникване на нови, по-опасни мутирали варианти.

 

Източници:

1.,2. https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/voici-pourquoi-omicron-pourrait-engendrer-des-variants-plus-dangereux-du-covid-66014

https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/covid-19/report-50-severity-omicron/