Защо хората с диабет, които зависят от животоспасяващи инжекции с инсулин, и до днес нямат достъп до по-евтини, генерични варианти за лечението си?

 

Отговор на този въпрос търси ново проучване, публикувано от Американската диабетна асоциация.


 

Въпреки че това е голям проблем за диабетиците, техните семейства и здравноосигурителните фондове в отделните държави, изненадващо по тази тема не говори никой.

 

Специалистите от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор посочват, че фармацевтичните компании непрекъснато се надпреварват да създават усъвършенстван и по-ефикасен инсулин, но никой не се опитва да направи този вид терапия по-достъпна за пациентите.

 

„Струват ли си всички тези иновации, ако обикновеният човек не може да си позволи и най-евтиното лекарство и умира“, питат учените.

 

Освен това генерични лекарства не могат да се произвеждат, докато не изчете патентът върху оригиналното име на съответния медикамент. Но как да се справят с болестта си неплатежоспособните пациенти, които не могат да заплащат така необходимите инжекции?

 

В САЩ например лечението с инсулин струва около 400 щатски долара на месец. В крайна сметка голяма част от диабетиците нямат средствата, нужни за поддържането на здравословните нива на кръвна захар и са обречени на фатален изход.

NEWS_MORE_BOX

 

Това затруднява и здравната система, защото се налага да бъдат отделяни немалко средства за лечението на усложненията, които нелекуваната болест причинява. Това е рядко ефективно, а хоспитализацията за сметка на държавата струва скъпо.

 

Специалистите апелират фармацевтичните компании да се насочат към търсенето на генерични терапии, които ще намалят усложненията от захарната болест и ще позволят на много повече хора да живеят пълноценно и дълго.

 

Инсулинът е естествен хормон, жизненонеобходим като „гориво“ на клетките в човешкия организъм.

 

При хората с диабет тип 1 имунната система погрешно атакува клетките, произвеждащи инсулин - бета клетките, в панкреаса. Това нарушава тяхната способност да произвеждат оптимално количество от хормона.

 

Така, за да останат живи, диабетиците трябва ежедневно да си инженткират инсулин.

 

Когато налице е диабет тип 2, клетките в организма стават все по-устойчиви на инсулина, чието ниво се оказва недостатъчно за тях. Това кара панкреаса да произвежда все повече и повече от него, но идва момент, в който той не успява да се справи с нарастващата клетъчна необходимост.

 

Без инсулин, нивото на кръвната захар у човека се покачва до животозастрашаващи нива.

 

Диабетът отключва и множество усложнения, най-честите сред които болно сърце, влошено зрение и нарушени когнитивни функции.