Питали ли сте се дали можем да се разболеем едновременно от грип и респираторна вирусна инфекция? Това не е характерно. При наблюденията на вирусните инфекции сред хората учените отдавна са забелязали, че проявата на различни респираторни вирусни инфекции и на грипа са в различни месеци. 

 

Публикация в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences се опитва да хвърли светлина върху явлението, защо обичайно не боледуваме от грип и инфекция на друг респираторен вирус. 


 

При анализ на данните на 36 157 пациенти с простудна симптоматика от общо 44230, събирани в продължение на 9 години от Националната здравна служба (NHS) на Великобритания, изследователите от Центъра за вирусни изследвания на Университета на Глазгоу потвърждават, че острите респираторни вирусни инфекции се срещат многократно по-рядко по време на грипния сезон и обратното. 

 

Учените се фокусирали върху 11 различни вида ОРВИ и грипа. Едва при 8% от пациентите с потвърдена вирусна инфекция, те открили наличие на повече от един вид вирус. 

 

Взаимното потискане между вирусите изследователите изяснили чрез прилагането на специално разработената компютърна програма и такова било засечено както на ниво популация, така и на ниво индивид.

 

Най-поразително за тях се оказало взаимодействието между вирусите на грип тип А и риновирусите – които са най-честият причинител на простудните инфекции.

 

При болните с грип от тип А 70% по-рядко се срещала и риновирусна инфекция, за разлика от пациентите с друга вирусна инфекция. 

 

Тълкуванията на изследователите за това явление са, че грипните и вируси на настинката се конкурират за клетките при инфектиране на организма или че имунната реакция срещу единия вирус в организма затруднява навлизането на другия. 

 

Особено интересното според тях е, че в конкуренция влизат вируси от различни видове. За учените по-малко неочакван е кръстосаният имунитет между различни щамове на един вирус. 

 

В медицинската практика обикновено се прави изследване на определен вирус – или за грипен или за риновирус. Изследването на британския екип показва, че има смисъл вирусите да се наблюдават и заедно, като част от една обща екосистема

 

Според авторите му изучаването на взаимодействията между различните видове вируси може да помогне за изясняването на факта защо определени вируси циркулират в точно определено време на годината, предпочитат определени възрастови групи и различни отдели на респираторната система.

 

Това е първото научно изследване, което дава силни доказателства за взаимодействието между различните видове респираторни вирусни инфекции. То дава основание за провеждането на ново, което да изясни самия механизъм на конкуриране между различните видове вируси.