Независимо дали ни е студено, дали сме уплашени или слушаме музика, в подобен момент не е нетипично да изпитаме настръхване на кожата. Защо това странно усещане се появява и какво го провокира?
 
Всеки косъм си има миниатюрен мускул, който е прикрепен към него. Когато тези мускули се свиват, космите се изправят нагоре. Споменатите мускули водят и до набъбване на областта, намираща се непосредствено до косъма
 
Хормонът адреналин е отговорен за появата на тази промяна в организма. А какво го „отключва“ адреналина? Първо, настръхваме заради понижаване на температурата на околната среда. При животните, които имат повече козина по тялото си, този реакция на тялото им помага да се загреят. 
 
Косъмчетата ни настръхват и при стресови ситуации, когато скокът на адреналин ни изостря в готовност „бий се или бягай“. Той е характерен както за хората, така и за животните. Котките са чудесен пример за това.  
 
Не е напълно ясно обаче защо музиката предизвиква настръхване. Според някои теории внезапни промени като тези, свързани със звука или неочаквани елементи, могат да провокират несъзнателен страх
 
Обяснението е, че организмът обича предвидимостта и всичко, което го изненадва, стимулира „аларма“.