Ден след изявлението на Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в Европейската агенция по лекарствата - EMA, Комисията по безопасност на здравната институция публикува своите официални заключения.

 

Според тях кръвните съсиреци, придружени от дефицит на тромбоцити, трябва да се считат за рядък страничен ефект от ваксината на AstraZeneca.


 

Това решение се основава на проучване на 62 случая на церебрална венозна синусова тромбоза и 24 случая на мезентериална тромбоза - тромбоза на мезентериалната артерия, 18 от които са съобщени за фатални, докладвани към 21 март.

 

Оттогава броят на случаите се е увеличил: 169 случая на мозъчна тромбоза и 53 случая на мезентериална тромбоза са докладвани на EudraVigilance, който събира страничните ефекти за лекарства, разрешени в Европа.

 

Към 4 април 2021 г. 34 милиона души са ваксинирани с ваксината на AstraZeneca в 27-те страни на Европейския съюз.

 

За момента не е известен рисков фактор за тромбоза, но жените под 60-годишна възраст са най-засегнати от явлението.

 

Ето защо EMA препоръчва на здравните специалисти и ваксинираните да са наясно, че този риск, макар и много нисък, съществува в рамките на две седмици след ваксинация.

 

Ако се появят задух, болка в гърдите и корема, подуване на краката, неврологични симптоми като постоянно главоболие или замъглено зрение и малки червени точки около мястото на инжектиране, трябва да се потърси медицинска помощ.

 

Европейската агенция по лекарствата потвърждава, че съотношението полза-риск на ваксината на AstraZeneca е в превез на ползите.

 

В интервю мениджърът по стратегия за ваксини в Европейската агенция по лекарствата пояснява, че има ясна връзка между поставянето на ваксината и случаите на тромбоза

 

След временното спиране на ваксината срещу SARS-CoV-2 на AstraZeneca, тя е била избягвана от желаещите да се ваксинират, по-специално поради страничните ефекти.

 

Това, което особено тревожи населението, е появата на тромбоза на мозъчните венозни синуси - образуване на съсирек в кръвоносните съдове, които захранват мозъка.

 

Тези събития засягат предимно млади жени на възраст под 50 години и са придружени от тромбоцитопения - количество тромбоцити по-ниско от нормалните стойности.

 

Установена ли е връзка между тромбозата и ваксината?

В последното си съобщение по темата Европейската агенция по лекарствата - EMA, посочва, че причинно-следствена връзка с ваксинацията не е доказана, но е възможна и анализите продължават.

 

Но на 6 април 2021 г. Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в EMA, заяви в италианския всекидневник Il Messaggero, че "засега можем да кажем, че този страничен ефект има ясна връзка с ваксината. Какво причинява тази реакция обаче, все още не знаем." Ако според Марко Кавалери има връзка между ваксината и тромбозата, механизмът за това все още не е дешифриран.

 

Връзката на тромбозата с тромбоцитопенията, която води до аномалии в кръвосъсирването, е доста уникална по своя характер.

 

Според Националния институт по медицински проучвания и здраве във Франция, това се дължи на промени в имунната система и все още не е наблюдавано след ваксинация.

 

Въпреки тези подозрения, общото съотношение полза-риск на ваксината на AstraZeneca все още е положително, но може да бъде преоценено въз основа на възрастта

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/vaccin-anti-covid-cause-thromboses-liees-vaccin-astrazeneca-johnson-johnson-enfin-identifiee-86645/

https://www.science.org/doi/epdf/10.1126/sciadv.abl8213