Индуцираната от ваксинацията тромботична тромбоцитопения или накракто VITT е страничен ефект от прилагането на формулите на компаниите на AstraZeneca и Johnson & Johnson, тъй като и двете използват модифициран аденовирус.

 

Изключително рядко явление и все пак учените все още проучват механизмите, които водят до образуването на кръвни съсиреци след поставянето на първата доза на тези ваксини.


 

Съчетанието между PF4 и аденовируса

Изследователски екип от Университета в Аризона предполага, че е на път да дешифрира част от този механизъм.

 

Това е постигнато чрез анализиране на структурата на аденовируса, съдържащ се във ваксината на AstraZeneca с много фино ниво на детайлност и точност, от порядъка на няколко ангстрьома.

 

Аденовирусният капсид, който служи като носител на генетичния материал на SARS-CoV-2, може физически да се свърже с тромбоцитен фактор 4PF4 - кръвен протеин, открит в съсиреци, характерни за VITT.

 

По-конкретно, PF4 може да се свърже с отрицателно заредени области на повърхността на аденовируса, наречени хексони.

 

Тъй като PF4 е положително зареден, то векторът действа като магнит.

 

Това взаимодействие се счита за нехарактерно от имунната система и тя го идентифицира.

 

Антителата се свързват с този комплекс, за да го неутрализират, причинявайки каскада от реакции, която завършва с образуване на съсирек и в крайна сметка - развитие на тромбоза.

 

Модифициране на аденовируса във ваксините

С по-добро разбиране на механизма, чрез който PF4 и аденовирусите взаимодействат, има възможност да се подобри обвивката на ваксината -  капсидът, за да се предотврати взаимодействието с PF4.

 

Модифицирането на комплекса ChAdOx1 за намаляване на отрицателния заряд може да намали шансовете за причиняване на тромботична тромбоцитопения, пояснява Александър Бейкър, първият автор на изследването.

 

Всъщност в този механистичен подход именно взаимодействието с определени силно електроотрицателни области на аденовируса би било една от причините за VITT.

 

Чрез промяна на аминокиселините, с които PF4 се свързва, рискът от образуване на кръвен съсирек в действителност значитено се намалява.

 

След анализ на няколко случая на тромбоза след инжектиране на ваксината на AstraZeneca, Европейската агенция по лекарствата счита, че тези сериозни симптоми са сравнително рядка последица от ваксинация с формулата, разработена от компанията.

 

Следва продължение

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/vaccin-anti-covid-cause-thromboses-liees-vaccin-astrazeneca-johnson-johnson-enfin-identifiee-86645/

https://www.science.org/doi/epdf/10.1126/sciadv.abl8213