Ламбда вариантът на коронавируса има определени „черти“, които биха могли да го направят „най-опасния“ щам на SARS-CoV-2, отговорен за пандемията от COVID-19.

 

Впечаталение сред експертите прави, че китайските учени не са особено обезпокоени.Ламбда вариантът се открива в проби и в Япония. Служители на японското министерство на здравеопазването обявиха, че са открили първия си случай на Ламбда варианта в страната – при жена на 30 години, която пристига на летище Ханеда на 20 юли, след като е пътували до Перу.


Жената е дала положителен резултат за новия коронавирусен щам, въпреки че не са налице симптоми на заболяване. Нейните проби са отнесени в Националния институт по инфекциозни болести за потвърждаване на резултата.


Новината е посрещната със страх и безпокойство, тъй като страните от Азиатско-тихоокеанския регион в момента се борят с нарастването на случаите, предизвикани от Делта варианта. Появата на Ламбда варианта там също създава риск от повече икономически проблеми, тъй като учени от различни части на света твърдят, че новият щам е потенциално най-опасният сред по-новите варианти.


В проучване, публикувано на сървъра bioRxiv, екип от изследователи използва молекулярен филогенетичен анализ, за да бъде разбран по-добре механизмът на Ламбда варианта. Изследователите успяха да установят двете различни характеристики на щама, които го правят по-вирулентен от другите щамове. Първо, Ламбда вариантът е устойчив на вирусно индуцирани имунни отговори (като например при ваксинации). Освен това той има две нови мутации, които повишават скоростта на предаване.


Резултатите от проучването потвърждават данни от предишни проучвания, които са определили по-високата заразност на Ламбда, Делта и Епсилон вариантите, тъй като и трите имат мутация L452Q/R. Делта вариантът, който за първи път беше идентифициран в Индия, е този, който понастоящем причинява „хаос“ в много части на света. От друга страна, вариантът Епсилон, който за първи път е открит в Калифорния, е този, който се разпространява предимно в Пакистан.


Според китайските експерти ваксините, произведени от китайски производители, са ефективни срещу Ламбда варианта. Те също така теоретизират, че макар щамът да предизвиква скок в случаите в Южна Америка и на други места в Южното полукълбо, вариантът няма да може да се разпространява лесно в страни, намиращи се в Северното полукълбо.


Източници:
https://www.medicaldaily.com/covid-19-lambda-variant-most-dangerous-chinese-experts-not-worried-460569
https://www.nj.com/coronavirus/2021/08/new-covid-variants-epsilon-lambda-may-be-resistant-to-vaccines-early-lab-studies-show.html