От самото начало на пандемията е известно, че някои групи хора са по-застрашени от тежко протичаща инфекция с ковид-19. Такива са хората с кардиологични проблеми, ракови заболявания, възрастните и диабетиците. Ново проучване на Мичиганския университет дава потенциална причина за тежестта на инфекцията при диабетици.


Диабетът е състояние, при което кръвната захар не се регулира ефикасно заради промени в нивата или ефикасността на хормона инсулин. Заболяването засяга милиони хора по света и е основен рисков фактор за множество други заболявания.


Според изследването виновникът за тежестта на инфекцията е ензим, наречен SETDB2. Същият ензим присъства и в незаздравяващите рани на диабетиците.Проучването започва с изследване на лабораторни модели с коронавирусна инфекция, където става ясно, че ензимът е намален в имунните клетки, включени във възпалителния отговор, наречени макрофаги. По-късно се открива същия резултат и в макрофагите на пациенти с ковид-19, което според авторите е и причината за развитие на цитокинова буря при диабетици.


Авторите споделят, че при спад на нивата на ензима, възпалението се влошава. По-късно се установява и, че механизъм известен като JAK1/STAT3 регулира нивата на SETDB2 при инфекция.


Откритията дават възможност за изработване на нов подход в терапията на пациенти с диабет.


Предходни проучвания сочат, че интерферон, клетъчен медиатор важен за справянето с вирусни инфекции, вдига нивата на горепосочения ензим при заздравяване на рани, а в проучването се вижда, че пациенти с диабет и тежко протичащ ковид-19 притежават намалени нива на интерферон-бета, в сравнение с пациенти без диабет.


За интерфероните се говори от началото на пандемията, като те биват разглеждани като потенциално лечение на инфекцията, но други смятат, че техните нива трябва да се намаляват. Според изследователите от Мичиганския университет, ефикасността ще е специфична за всеки пациент поотделно, както и ще зависи от времето на употреба.


Резултатите от проучването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-09-people-diabetes-severe-covid-.html
https://www.pnas.org/content/118/38/e2101071118