Според съвременната наука кръвните групи започнали да се появяват преди около 20 милиона години. Лекарите обаче знаят за тях едва от 117 години. До 1900 г. безброй хора загивали след преливане на кръв. Какво прави някои типове кръв подходящи за едни хора и смъртоносни за други? 
 
Част от вината носят протеини, наречени антигени. Те се намират по повърхността на червените кръвни клетки и определят кръвната група – кръвна група А съдържа антигени А, кръвна група B съдържа антигени B. 
 
В кръвната плазма се намират антитела – служители на имунната система, които патрулират из тялото, търсейки нашественици. Намират ги, като разпознават чужди за тялото антигени. При преливане на кръв от неподходяща кръвна група, антителата на имунната система разпознават антигена по новодошлите кръвни клетки и ги нападат. Това води до образуване на съсиреци, които могат да запушат кръвоносни съдове, да нарушат притока на кръв и да доведат до хемолитична анемия, бъбречна недостатъчност, шок и смърт.
 
Достатъчни са броени милилитри от неправилната кръвна група, за да се стигне до усложнения, което прави изключително важно всеки да знае кръвната си група. Човешките кръвни групи се разделят на системата AB0 и резус фактор, който може да бъде положителен или отрицателен. 
NEWS_MORE_BOX
 
В световен мащаб, 0+ и А+ са най-разпространените кръвни групи. За България, статистиката сочи за следното разпределение: 0 – 32%, A – 44%, B – 15% и AB – 8%. 
 
Изследванията сочат, че кръвните групи са от значение при защитата ни от различни заболявания. Например – хора от група А са по-уязвими към ракови заболявания като рак на панкреаса и левкемия, както и инфекциозни - шарка и малария, докато хора от група 0 са по-устойчиви на малария. Въпреки това, науката все още не може да даде окончателен отговор – каква е основната функция на кръвните групи. Важно е всеки да е запознат със своята кръвна група, с рисковете при преливане и не на последно място – с благородния акт на кръводаряването.
 
За допълнителна информация, продължете с видеото: