Напредването на възрастта отслабва защитните механизми на имунната система срещу вируса на грипа. Това обяснява защо възрастните хора са най-многобройната група пациенти при всяка грипна вълна. Механизмите на връзката имунитет-възраст са много и екип на Йейлския университет се опитва да ги изясни напълно, провеждайки мащабно проучване.

 

За целите му учените съпоставят силата на имунния отговор към грипния вирус при младежи и при хора над 65-годишна възраст. Като маркер се ползва активността на лимфоцити, изолирани от кръвни проби на представители на двете групи. Установява се, че лимфоцитите на възрастните хора се активират много по-трудно и бавно.


 

Лимфоцитите са сред най-важните имунни клетки, имащи отношение към борбата с грипа. При попадане на грипни вируси в организма към лимфоцитите се изпраща сигнал, който ги кара да секретират интерферон. Това е биоактивен протеин с мощно противовирусно действие. Поради възрастово обосновани промени в организма на хората над 65-годишна възраст при тях сигналите за повишаване производството на интерферони много по-бавно достигат до лимфоцитите. Така естествената противогрипна защита на организма на практика рухва и той много по-лесно „пада жертва“ на вирусната инфекция.

 

Повишената податливост към грип е само едно последствие от по-слабата активност на лимфоцитите и по-бавното им активиране при възрастните хора. Вследствие на тези особености при тази пациентска група се наблюдава и по-слаб имунитет като цяло. Това повишава риска и от сериозни бактериални усложнения след прекарана грипна вирусна инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Бактериални усложнения като пневмония, миокардит, енцефалит и др. са причина за по-честите случаи на фатален изход след грипно заболяване при възрастните хора.

 

Според научния екип от университета в Йейл тези данни трябва да променят подхода към превенцията и лечението на грип при хора над 65-годишна възраст. След получените наблюдения се установява, че в тази възрастова група трудно може да се постигне оптимален ефект от прилагането на ваксини, интерферонови или противовирусни препарати.

 

За да бъде ефектът на такива продукти пълен, трябва да се разчита и на допълнителни средства за подсилване на имунитета при възрастните хора. От ключово значение е и те да се ползват от всички възможни средства за превенция на заразяването с грип.