Две са основните обезпокоителни факта, поради които експертите са загрижени за новопоявилия се щам на пандемичния коронавирус – делта. Единият е, че тази версия се смята за по-заразна от предходните варианти на вируса.


Добрата новина е, че прилагащите се ваксини позволяват значително по-леко прекарване при заразяване с този щам на вируса.


Делта вариантът на новия коронавирус бързо се разпространява в световен мащаб, което води дори до блокиране на някои държави, които преди това са имали малко съобщени случаи на COVID-19. Този вариант, идентифициран за първи път в Индия, се смята за по-заразен от британския вариант (сега популярен като алфа).Към момента делта вариантът включва приблизително 25% от новите случаи на заболяванията според статистика за САЩ, споделя д-р Дейвид Хиршверк, специалист по инфекциозни болести в Northwell Health, Манхасет, Ню Йорк. Според него в някои региони на страната, процентът е дори по-висок и през следващите седмици се очаква той да стане доминиращ.


В Съединените щати вариантът на делта засяга предимно хора, които са неваксинирани или само частично ваксинирани.


Проблемът с делта варианта са и допълнително протичащите мутации, които към момента са довели до регистриране и на новия вариант или т. нар. делта плюс. Това е последната версия на коронавируса, обявена от индийските здравни служители в края на юни. Към 24 юни са регистрирани около 40 случая на делта плюс инфекцията.

 

Индийските власти са нащрек, предвид заразността на оригиналния вариант на щама. Добрата новина е, че към момента той не изглежда по-заразен или водещ до по-тежко протичане от делта варианта.


Според проучване на Public Health England, публикувано през май, еднократна доза от ваксината на AstraZeneca или ваксините на Pfizer, намаляват риска от развитие на по-сериозни симптоми при заразяване с делта варианта с до 33%. След две дози ваксината Pfizer / BioNTech е довело до 88% ефективност.


Настоящите ваксини са ефективни за осигуряване на защита срещу делта варианта според Хиршверк. Остава обаче проблемът с това, че при ваксинирани лица, които все пак прекарват заболяването, симптомите са много леки или дори пациентите са асимптоматични, като така те могат да бъдат открити само при редовен скрининг.


Източници:
https://www.healthline.com/health-news/why-experts-are-so-concerned-about-the-rise-of-the-delta-variant#Are-there-other-risks-associated-with-the-delta-and-delta-plus-variants?
https://www.npr.org/2021/06/23/1009582139/india-has-detected-a-more-contagious-and-vaccine-resistant-variant-delta-plus?t=1625569297596