Пациентите, на които са предписани антибиотици, са по-склонни да развият гъбични инфекции поради нарушаване на имунната система в чревния тракт.

 

Това показва ново проучване, ръководено от екип от Университета в Бирмингам и Националния здравен институт.


 

Използването на имуностимулиращи средства, заедно с антибиотиците, може да намали рисковете за здравето от тези сложни и понякога дори опасни инфекции, поясняват изследователите.

 

Инвазивната кандидоза е животозастрашаваща гъбична инфекция, която е основно усложнение при хоспитализирани пациенти, на които се дават антибиотици за предотвратяване на сепсис и други бактериални инфекции, които се разпространяват бързо в болнична среда, например инфекции с C. diff).

 

Гъбичните инфекции могат да бъдат по-трудни за лечение от бактериалните инфекции, но основните фактори, водещи до възникване тези инфекции, не са добре известни досега.

 

Екип от Университетския институт по имунология и имунотерапия, съвместно с изследователи от Националните здравни институти, са открили, че антибиотиците нарушават имунната система в чревния тракт, което означава, че гъбичните инфекции остават слабо контролирани в тази област.

 

Неочаквано екипът е установил също, че там, където се развиват гъбични инфекции, чревните бактерии също могат да проникнат, което води до допълнителен риск от бактериална инфекция.

 

Проучването, публикувано в Cell Host and Microbe, е показало потенциала на приложението на средствата за повишаване на имунната защита в тези ситуации.

 

Изследователите също така поясняват, че проучването показва как антибиотиците могат да имат допълнителни ефекти върху организма ни, които влияят на начина, по който се борим с инфекциите.

 

Досега е било известно, че антибиотиците влошават гъбичните инфекции, но откритието, че  могат да се развият бактериални коинфекции, е било изненадващо.

 

В проучването екипът е използвал лабораторни модели, лекувани с комбинация от широкоспектърни антибиотици и след това ги е заразил с Candida albicans - най-честата гъбичка, която причинява инвазивна кандидоза при хората.

 

Учените са открили, че въпреки че при заразените лабораторни модели има повишена смъртност, това се дължи на инфекция в чревния тракт, а не в бъбреците или други органи.

 

В следваща стъпка екипът е определил кои части от имунната система на чревния тракт са били нарушени или липсващи след лечение с антибиотици и след това са ги възстановили при лабораторните модели, използвайки имуностимулиращи лекарства, подобни на тези, използвани при хората.

 

Установено е, че този подход помага за намаляване на тежестта на гъбичната инфекция.

 

Изследователите са дъпълнили проучването, изучавайки болничните досиета на редица пациенти, като са успяли да покажат, че подобни коинфекции могат да се появят при хора, след като са били лекувани с антибиотици.

 

Тези открития демонстрират възможните последици от употребата на антибиотици при пациенти, които са изложени на повишен риск от развитие на гъбични инфекции, поясняват учените.

 

Ако ограничим или променим начина, по който се предписват антибиотици, можем да помогнем за намаляване на броя на хората, които се разболяват много от тези допълнителни инфекции, както и за справяне с огромния и нарастващ проблем с антибиотичната резистентност.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-05-antibiotics-fungal-infection-disruption-gut.html