Според нови изследвания, проведени от националния институт по инфекциозни заболявания и алергии, Хамилтън, САЩ, опита на организма да се справи с инфекцията, причинена от Salmonella, всъщност подсигурява по стабилна основа за развитие и размножаване на организма.

 

Salmonella Typhimurium е бактерия, която обитава човешкия стомашно-чревен тракт и често причинява инфекции в него, при намалена защита на организма. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ споделя, че бактерията причинява около 1,35 милиона инфекции на година, от които 26 500 се нуждаят от болнично лечение, а около 420 случая завършват летално.


 

Обикновено организмът навлиза в организма отвън чрез замърсена, некачествено приготвена храна. Най-честите симптоми са болка в коремната област, диария и повишена телесна температура.

 

Обикновено не е нужно специално лечение на инфекцията и организмът се справя сам. Антибиотична терапия се въвежда при по-тежки случаи и застрашените от усложнения. Въпреки, че симптомите на инфекцията отшумяват бързо, самата бактерия може да остане в организма дълго време.

 

Ясно е, че бактерията може да инфектира и всякакви други животни, като говеда, прасета и кокошки, които са източник на храна за огромна част от населението.

 

Разпространението на бактерията може да стане и чрез фецесите н даден гостоприемник, особено при организми, при които във фекалиите има огромни количества микроорганизми.

 

В проучването учените изследват как салмонелата изгражда стабилна основа за развитие в храносмилателната система на човека.

 

Една от първите защитни линии в организма е епителът, който покрива стомашно-чревния тракт. По него има голям брой антитела, които неутрализират патогените, но той изпълнява и чисто бариерна функция, не позволяваща на болестотворните агенти да проникнат по-дълбоко в тъканта.

 

Епителните клетки участват активно в абсорбцията на хранителните вещества, но могат да бъдат инфектирани и от микроорганизми, като салмонелата.

 

При проникване на бактерията в клетка, въпросната клетка бива изхвърлена в кухината на червото.

 

В предишни проучвания учените забелязват, че бактериите използват изхвърлените клетки и се размножават бурно в техния цитозол (течната компонента на клетките). Оттам тръгва и въпроса: Помага ли за справяне с проблема този механизъм, или подсигурява на микроорганизмите почва за развитие?

 

За да намерят отговор изследователите модифицират група салмонелозни бактерии, карайки ги да се самоунищожават при навлизане в цитозола на дадена епителна клетка, но се развиват нормално в други среди.

 

С модифицираните бактерии биват колонизирани лабораторни модели се оказва, че колонизацията на епителните клетки е изключително важна за размножаване на микроорганизмите и колонизиране на фекалните маси.

 

Авторите споделят, че това е пример как някои защитни механизми на организма подхранват еволюцията на някои патогени.

 

Очакват се проучвания, за изясняване на методите, които могат да дадат решение на новооткрития проблем.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210526132157.htm

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312821001931?via%3Dihub