Заседналият начин на живот може да повиши риска от развитие на рак на гърдата, на яйчниците и на костния мозък сред жените, се установява от данните на ново проучване. 
 
Продължителното време, прекарано в седене, повишава риска от онкологичните заболявания сред жените с 10% , но не засяга мъжете в такава степен, обясняват изследователите. 
 
Учените отдавна предупреждават за негативните ефекти, които продължителното седене носи на здравето, но експертите от Американската онкологична общност се фокусират върху конкретните заплахи. 
 
В проведеното от тях проучване участват около 146 000 души, от които 77 462 жени и 69 260 мъже. Те биват наблюдавани в периода 1992 – 2009 г. За това време диагнозата „рак“ чуват 18 555 от мъжете и 12 236 от жените. 
 
След анализ на данните изследователите установяват, че седенето се свързва с 10% повишен риск от развитие на онкологично заболяване сред жените, като се взимат под внимание и фактори като обща физическа активност, индекс телесна маса и др. 
 
Специалистите обясняват, че са необходими допълнителни проучвания в тази област, за да може да се разбере разликата по отношение на връзката между рисковете сред представителите на различните полове. 
NEWS_MORE_BOX
 
В данни от предишно проучване на екип от Университета в Регенсбург, Германия, се посочва, че седенето застрашава от развитие на рак на дебелото черво и белия дроб. То анализира данните на 43 други проучвания. 
 
Изследователите констатират, че всеки два часа допълнително заседяване на ден статистически се свързва с 8% повишаване на риска от рак на дебелото черво и 10% - от рак на ендометриума. 
 
Според авторите заседяването се свързва с гледане на телевизия, което много често е придружено с консумация на нездравословна храна и газирани напитки. Сред другите вероятни причини са понижените нива на витамин D, чието синтезиране се свързва със слънчевите лъчи. 
 
Прекомерното заседяване допринася още и за развитие на диабет и сърдечни заболявания.