Семействата на 47 деца от испанското градче Олот все още не са ваксинирали децата си, въпреки пламналото в страната огнище на дифтерия, взело десет жертви през изминалия месец.

 

Това обяснява регионалният сътветник по здравните въпроси Бой Руиз в отговор на журналистически въпрос, след среща по програмата за превенция и контрол на хронични болести сред местни.


 

На практика това означава, че срещу коварната болест не са имунизирани близо 1,5 на сто от малолетните в каталунската провинция.

 

Въпреки това, през последните няколко седмици, здравните власти отчитат сериозен ръст при доставките на ваксини в региона.

Любопитен факт е, че основните потребители на препаратите са предимно възрастни хора.

 

„Имаме редица професионалисти в района, които се грижат да информират качествено населението в града за съществената полза от ваксините и да накараме тези семейства да игноират призивите на разрастващите се в Европа и САЩ антиваксинални движения“, обяснява Руиз.

 

По неговите думи в момента информационните кампании се провеждат в училищата, но не е изключено да бъдат проведени и лични срещи с родителите, които още имат резерви спрямо ваксините.

NEWS_MORE_BOX

 

Междувременно тамошното Министерство на здравеопазването подготвя кампания за разпространение на богата и правдива информация за състава и ефекта на ваксините, която има вече подкрепата на Агенцията за обществено здраве и на изтъкнати в областта специалисти.

 

Инициативата ще се фокусира върху изпълнението на имунизационния календар и т.нар. DTP3 ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Властите обмислят още към списъка със задължителни ваксини да прибавят и тази срещу варицела, която в Испания има само препоръчителен харатер.

 

В началото на месеца испанските медии алармираха за случай на дифтерит - първият от 30 години на Стария континент. Тогава дете на 6 години изпадна в тежко състояние след заразяване.

 

Неговите родители предпочели да не го ваксинират срещу дифтерия и други животозастрашаващи инфекции.

 

До всички европейски държави бе изпратено искане за доставка на налични лекарства, тъй като Испания не разполага с такива. Болното дете беше спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция. Животоспасяващ антитоксичен серум са предоставили и от Русия.

 

Дни след това стана ясно, че са инфектирани още деца. Те не са болни, но пренасят причинителя на болестта и са опасни за хората около себе си.

 

Според експертите случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ от имунизация.

 

Детето продължава да се бори за живота си в болница “Vall де Hebron“ в Барселона.