Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) инициира бърз преглед на Sputnik V – ваксина срещу SARS-CoV-2, изработена от руския Национален център по епидемиология и микробиология.

 

Решението за започване на преглед на ваксината е взето поради добрите резултати, които показва ваксината при лабораторни и клинични проучвания.


 

Изследванията показват, че препаратът стимулира организма към производство на антитела и специализирани имунни клетки срещу вируса.

 

Ваксините представят даден патоген на имунната система по начин, който не застрашава организма и го подготвя за среща с истинския причинител. Това дава възможност за бърза и ефективна защита при инфекция с вируса.

 

По повърхността си вируса притежава специален белтък, наречен spike-протеин. Благодарение на него той се свързва с рецептори по мембраната на човешки клетки (ACE2) и навлиза в клетката. Вътре в нея той прониква в ядрото и започва да дава сигнал за производство на различни градивни материали, нужни за синтеза на още вирусни частици.

 

Руската ваксина е изградена от два вида аденовируси – Ad26 и Ad5, за разлика от други векторни ваксини срещу SARS-CoV-2. Тези вируси не водят до развитие на заболяване, а служат за пренос на генетична информация до клетките в организма. Въпросната генетична информация кодира синтезата на специфичния белтък.

 

Клетките я приемат, изготвят белтъка и го представят на имунните клетки, стимулирайки ги към делене и изграждане на добра и бърза защита при поява на истинския патоген.

 

При евентуална следваща среща с вируса, изградената имунна армия бързо ще разпознае белтъка и ще неутрализира целия вирус.

 

Първият аденовирус се прилага при въвеждане на първата доза, а втория – при втората. За двата компонента на ваксината са пуснати два отделни прегледа.

 

От ЕМА споделят, че ще преценят дали е удачно разпространението на ваксината в Европа спрямо това, дали позитивите са повече от рисковете на ваксината. Разглежда се и дали ваксината покрива стандартите за безопасност, качество и ефективност.

 

Прегледът ще продължи докато има достатъчно доказателства за сигурността, позволяващи одобряването на препарата за клинично приложение на територията на континента.

 

Процесът би трябвало да продължи по-малко от нужното за одобряване на даден препарат, заради предходно извършената изследователска работа покрай ваксината.

 

Източник:

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine?fbclid=IwAR3Xr9zXJq4Ap95xZ2LzFxvJX67uwa9BsD6C24iSciTlllb5-vVMLR_ux3A