Първото проучване на ваксина срещу вируса Ебола започна в САЩ. Изследователите ще се опитат да установят отговора на имунната система
 
Двадесет доброволци в добро здраве са тествани в Националния здравен институт в Мериленд. Те следва да бъдат инфектирани с вируса. Предишни лабораторни изпитания сочат, че ваксината е ефективна. 
 
Все още няма лек за Ебола, но според изследователите експерименталното лекарство ZMapp е 100% ефективно при проучвания, проведени сред маймуни. Това сочат публикуваните данни в сп. Nature миналата седмица. 
 
Лечението официално не е проучвано сред хора, но е използвано при няколко души, заразени с Ебола в Западна Африка – повечето медицински работници.
 
Двама от тях се възстановяват, като все още не е ясно дали медикаментът е помогнал за оздравяването им. 
 
Най-малко 3 000 души са заразени със смъртоносния вирус. В петък в Сенегал се потвърди първият случай на инфектиран с Ебола. От Световната здравна организация предупреждават, че ситуацията може да се влоши и с вируса да се заразят повече от 20 000 души. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Те обясняват, че има спешна нужда от ваксина, като е много важно да се установи, че тя е безопасна и стимулира имунната система да реагира по начин, по който да защити организма срещу инфекцията
 
Това казва в изявление д-р Антъни Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания. Той също така участва и в разработването на лекарството. 
 
Изследователите в Бетезда, Мериленд, ще следят за всякакви странични ефекти, както и начина, по който имунната система отговаря на ваксината.