Резистентността към антибиотици е една от най-големите заплахи за общественото здраве. Предупреждението беше разпространено от Агенцията за защита на здравето на Великобритания.

 

Повод за голяма загриженост са зачестяващите съобщения за резистентни щамове на бактерии като Escherichia coli и причинителя на гонореята, както и широкото приемане на антибиотици за леки инфекции, което разпространява антибиотичната резистентност сред бактериите.


 

Те призовават потребителите да бъдат внимателни при приема на антибиотици и строго да спазват предписанията на лекуващия лекар. Това е особено важно, защото в момента се разработват малко на брой нови антибиотични продукти.

 

Главният здравен инспектор на Великобритания, проф. Дам Дейвис, коментира, че антибиотиците губят ефективността си с плашещ и необратим темп. Колкото по-употребяван е един антибиотик, толкова по-резистентни към него стават бактериите.

 

Проф. Дейвис апелира потребителите да спазват следните правила:

 

NEWS_MORE_BOX
  • Антибиотици трябва да се приемат само след препоръка от лекар или зъболекар.
  • Терапевтичният курс винаги трябва да бъде завършван, дори и състоянието на болния да се подобри, тъй като в противен случай оцеляват бактерии, които стават резистентни на антибиотика.
  • Антибиотиците, както и всички останали лекарства по рецепта, никога не бива да бъдат преотстъпвани на други лица.
  • Пациентите не бива да забравят, че антибиотиците нямат ефект срещу грип и повечето настинки.

 

Тя напомня, че продуктите без рецепта са напълно достатъчни за овладяване на симптомите при повечето настинки и призовава да не се злоупотребява с антибиотиците, които трябва да бъдат приемани само при тежките бактериални инфекции.