Честата поява на усещане на замаяност, която продължава няколко минути след ставане, може да бъде сигнал за здравословен проблем, твърдят изследователите от Харвардското медицинско училище в Бостън, САЩ, на база ново проучване.
 
При ставане, внезапният спад в кръвното налягане може да предизвика виене на свят, замаяност, дори и замъглено зрение, въпреки че подобни симптоми могат да бъдат провокирани и от дехидратация или употреба на медикаменти
 
Ако това се случва често, то може да бъде индикатор за по-сериозно здравословно състояние като ортостатична хипотония, поясняват от научния екип.
 
Ортостатичната хипотония е спадане на артериалното налягане при изправяне, което води до замайване, причерняване, обща слабост до колабиране. То може да продължи около 3 минути след ставане или сядане. 
 
За целта на своето проучване, изследователският екип анализира здравни досиета на 165 души. Те са били подложени на изследвания на нервната система, за да се установи дали вегетативната им нервна система функционира нормално. Средната възраст на участниците е 59 години. 
 
Оказва се, че 48 души биват диагностицирани със забавена ортостатична хипотония, други 42 имат ортостатична хипотония, която е по-сериозната форма на състоянието. Останалите 75 участници са незасегнати. 
NEWS_MORE_BOX
 
През следващите десет години – периодът, в който участниците биват наблюдавани, при 54% от тези, които имат по-леката форма на състоянието, то прогресира в ортостатична хипотония, а 31% развиват дегенеративно мозъчно заболяване като болест на Паркинсон или деменция с телца на Леви
 
При диагностицираните със забавена ортостатична хипотония, които имат и диабет, състоянието е по-вероятно да прогресира, в сравнение с тези, които нямат диабет, констатират още изследвотелите.
 
Много от тези, които имат по-леката форма на нарушението и то не прогресира, приемат медикаменти, които могат да окажат влияние на кръвно налягане
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.