Повишената консумация на захар предразполага към развитие на рак на гърдата, алармират изследователи от Катедрата по палиативни грижи и рехабилиталиционна медицина на Тексаския университет и Медицинския раков център Андерсън в първия брой на сп. Cancer Research за тази година.

От екипа на д-р Лоренцо Коен са проведени четири рандомизирани контролирани проучвания с лабораторни мишки. Те били подложени на четири различни модела хранене, като в тях се включвал прием на различно количество захароза или фруктоза или друг вид прости въглехидрати.

Шест месеца по-късно учените установили, че групата, която била подложена на свръхконсумация на захароза - 37 чаени лъжички захар на ден – била числено поразена от рак на гърдата. 50 – 58% от консумиралите захар във високи количества били диагностицирани с малигнен тумор на млечните жлези. За сравнение, при консумация на друг вид въглехидрати, като нишесте, числото на засегнатите от злокачественото заболяване пада до една трета от групата.

В допълнение при висока консумация на захароза и фруктоза вероятността за метастазиране на рака на гърдата в белите дробове е много по-висок. Освен това ракът е много по-агресивен и неподатлив на лечение.

При усвояването на рафинирана захар и не по-малко разпространения днес подсладител високофруктозен сироп от царевица се отделят 12-хидроксиеикосатетраенова киселина (12-НЕТЕ) и арахидонова 12-липксигеназа (12-LOX), които във високи количества стимулират неконтролираното клетъчното делене. Това предразполага възникването на ракови формации и увеличава риска от пренасянето им в други органи на тялото извън първоначалното огнище.

NEWS_MORE_BOX


Според авторите тези рискове стоят при западния модел на хранене, при който има прекомерна консумация на прости захари, в комбинация с други висококалорични и мазни продукти, червено месо и преработени храни.

Резултатите от това изследване не са изненада не само за научната и медицинската общност. Наскоро бяха изнесени в публичното пространство данни, че при консумация на храни с висок гликемичен индекс рискът от рак на простатата нараства с 26%, от рак на ректума с 44%, на панкреаса – с 41%.

 


С висок гликемичен индекс са храните, в които преобладават простите въглехидрати, тоест съдържащите захар, фруктоза, бяло брашно и др. бързо усвояващи се въглехидрати.