Майчиното мляко, което е сложна смесица от протеини, мазнини и захари, има важна роля за развитието на бебетата и ги предпазва от бактериални инфекции. Екип от химици и лекари от университета "Вандербилт" са установили, че някои от въглехидратите в него притежават не само антибактериални свойства, но също така повишават ефективността на антибактериалните протеини, съдържащи се в него. 
 
"Това е първият пример за генерализирана антимикробна активност на въглехидратите в човешкото мляко", казва асистентът по химия Стивън Таунсенд, ръководещ изследването, чийто резултати са публикувани в списанието ACS Infectious Diseases. И уточнява, че едно от забележителните свойства на тези съединения е, че са нетоксични, за разлика от повечето антибиотици. 
 
Основният мотив за провеждане на изследването е нарастващият проблем с бактериалната резистентност към антибиотиците, които според оценките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ причиняват 23 000 смъртни случая годишно.
 
"Започнахме да търсим различни методи за разрушаване на инфекциозните бактерии. По-конкретно се насочихме към стрептококи от група С. Решихме да видим дали майчината кърма произвежда съединения, които могат или да отслабят, или да ги убият“, посочва Таунсенд. Вместо да търси протеини с антимикробни свойства в млякото, той и колегите му обръщат внимание на захарите. 
 
Изследователите събират млечни въглехидрати от проби на донори на майчина кърма, наречени олигозахариди и ги профилират с техника за масова спектрометрия, която може да идентифицира хиляди големи биомолекули едновременно. След това те добавят съединенията към стрептококите и наблюдават всичко под микроскоп. Резултатите показват, че олигозахаридите убиват бактериите директно. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Таунсенд събра пет проби от майчина кърма. И открива, че захарите от една проба почти са убили цяла колония от стрептококи. В другата захарите са умерено ефективни, докато останалите три проби показват по-ниско ниво на активност. 
 
В последващи проучвания екипът доказва, че антимикробната активност на млечните захари се простира до редица други инфекциозни бактерии, включително някои патогени, които са водеща причина за развитието на болнични инфекции по света.
 
Изследователите се надяват, че с резултатите един ден могат да бъдат разработени нови антимикробни лекарства.