Лекари алармират, че се задава здравна криза, без аналог в историята досега. Те описват случаи на пациенти, успешно преминаващи тривиални операции. След това, все още в болницата, пациентите се заразяват с резистентни на лечение бактерии, които са устойчиви дори на най-новите и модерни антибиотици. Лекарите не винаги успяват да спасят тези пациенти.

 

Мултирезистентните щамове на метицилин резистентния Staphylococcus aureus са тежък проблем сами по себе си. Сега към тях се добавят и полирезистентни щамове на туберкулозния причинител, Escherichia coli, салмонела и др., като списъкът главоломно расте.


 

Проблемът е глобален. Този месец в Давос, Швейцария, се състоя среща на световни здравни експерти, проведена под надслов „Арогантността е опасност за човешкото здраве“, след като Световния икономически форум постави антибиотичната резистентност в доклада си за глобланите рискове. Целта на срещата бе да оцени опасността, която неправилната употреба на антибиотици поставя пред общественото здраве. Участниците във форума изтъкват, че големите успехи на антибиотичното лечение от последните десетилетия са създали в обществото лъжливото усещане за сигурност.

NEWS_MORE_BOX

 

До скоро науката успяваше да се задържа една крачка пред еволюцията, но през последните 25 години разработването на нови антибиотици изостава опасно. Тревожна е и скоростта, с която се разпространява резистенстността към настоящите терапии. Колкото повече нараства резистентността към антибиотици, толкова повече нараства смъртността от резистентите бактерии.

 

През последните 60 години фармацевтичната индустрия успя да създаде три поколения антибиотици. Първото е на естествените пеницилини. Те бързо стават неефективни, тъй като бактериите започват да продуцират ензими, които ги разрушават. Второто поколение обхваща синтетичните пеницилинови производни, които са устойчиви на ензимно разграждане. Бактериите успяват да развият резистентност към тях като образуват молекули носители, които ги изхвърлят от клетките. Третото поколение антибиотици са модифицирани още повече, за да не подлежат на транспорт и изхвърляне от клетката. През 2003 г., обаче, са съобщени първите случаи на резистенстност към антибиотици трето поколение.

 

Учени и здравни експерти алармират, че ако не се вземат сериозни мерки за решаване на този проблем, след 20 години операции като изваждане на зъб или апендикс могат да станат животозастрашаващи, поради риск от заразяване със „супермикроби“.