Морбили, дребна шарка или още брусница е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с тежка симптоматика. Предава се по въздушно-капков път. Повечето заболели оздравяват за няколко дни, при някои може да премине и без усложнения, но в повечето случаи заболяването протича много тежко.

 

То започва с висока температура, силно неразположение, хрема, кашлица, много силни, появява се и конюнктивит, започват да сълзят очите, децата обикновено прекарват заболяването изключително тежко. След около 2 дни се появява обрив по цялото тяло. След няколко дни започва период на оздравяване, в който болните са застрашени от други заболявания, тъй като имунната система е отслабена и много лесно се развиват инфекции.


 

През 2010 и 2011 г. имаше бум на заболяването в детска възраст, въпреки огромния ресурс, който държавата е вложила.

 

През миналата седмица се разбра, за три случая на морбили, заразените се деца между една и три години, неваксинирани. Последваха още два случая на деца под една година.


До момента заболелите в цялата страна са над 20 души. Мъж на 27 години е с тежки дихателни нарушения.

 

Имунизацията против морбили се прави на 13 месеца, първи прием и на 12 години, втори прием. Двата приема на ваксината ни осигуряват над 95% защита от заболяването.

 

Според статистиката през последните години имунизираните бебета са много под 95%, какъвто е безопасният процент на ваксинираните, който ще предпази неваксинираните. Тези данни са изключително тревожни и са предпоставка за избухване на епидемия от болестта.

 

Данните относно поставянето на втората доза не се различават особено. Процентът на имунизираните с втора доза ваксина против морбили е далеч под необходимите 95%. Броят на неваксинираните деца се увеличава в последните пет години.

 

Усложненията от прекарано заболяване могат да са много опасни. В някои случаи може да се получи късно засягане на мозъка, след 15 – 20 години.

 

За това не отлагайте ваксинацията при децата навършили 13 месеца. Ако се съмнявате дали имате поставена ваксина против морбили по-добре е да се имунизирате отново. Не излагайте себе си и децата си на неоправдан риск.