Хипоталамусът и хипофизата са една интегрирана система, в която водеща роля играе хипоталамусът. За всички аденохипофизарни хормони има „освобождаващи“ хормони и фактори, които попадайки в кръвта достигат аденохипофизата, където оказват своя ефект.

 Едни от най-често срещащите се болести на хипофизата са:


1. Хипопитуитаризъм


Хипопитуитаризът е заболяване, при което се прекъсва секрецията на няколко или всички аденохипофизарни хормони, което се дължи на пълно или непълно разрушаване на аденохипофизата. В редки случаи това се дължи на липсата на съответните освобождаващи хипоталамични фактори.


 

Основните клинични синдроми, които характеризират заболяването, са: съчетанието от вторичен хипотиреоидизъм – клинично представящ се с картината на микседем, вторичен хипокортицизъм с белезите на лека или умерено тежка Адисонова болест, вторичен хипогонадизъм у жените с аменорея. У мъжете се наблюдата атрофия на тестисите и редукция на вторичен полови белези. Характерна е тънка, суха, бледа кожа на аксиларно окосмяване.


2. Безвкусен диабет


 Това е заболяване, дължащо се на:

 

  • Неадекватна секреция на антидиуретичен хормон поради нарушена стимулация от страна на хопиталамуса (хипоталамична форма);
  • Нарушен отговор на дисталните бъбречни тубули на вазопресина, което и в двата случая обуславя изразена полиурия (високостепенна полуирия).

 

Основните симптоми са полиурия, полидипсия и жажда. Диурезата е от 4 литра до няколко десетки литра за денонощие. При недостатъчен внос на течности през устата настъпва тежка дехидратация.

 

NEWS_MORE_BOX


3. Aкромегалия и гигантизъм


Акромегалията е заболяване, съпроводено с наднорамен растеж на костите и меките тъкани, което се дължи на аденом на хипофизата, секретиращ соматотропен хормон. Когато болестният процес е започнал преди пубертета, заболяването се нарича гигантизъм.

 

Характеризира се с нарастване големината на ръцете и на краката повече на ширина, както и с промени в костите на лицето – изпъкване на долната челюст, големи нос, устни, уши, език и ларинкс. Наблюдава се спланхномегалия (увеличена слезка). Заболяването започва с умора, главоболие, непоносимост към топлина и изпотяване.