След безуспешно търсене на отговора в продължение на много години, учените се досещат, че той може да се крие в храната на тези хора. Проучвания на маслото от дълбоководни риби – основен компонент в диетата на ескимосите, заедно с тюленовото месо и мас, показват, че то е изключително богато на полиненаситени мастни киселини. Това са мастни киселини с по четири или по пет двойни връзки, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. In vitro опити показват, че те силно понижават съсирваемостта на кръвта, с което се намалява формирането на тромби и, съответно, риска от инфаркт и инсулт.

 

Мистерията е най-после решена.


 

Ползи, източници, факти и други...

 

Ползите от тези мазнини не могат да бъдат надценени. Тук трябва да поясним, че рибеното масло, широко разпространено у нас, е получавано от хайвера и черния дроб на видове от семейство Есетрови - есетра, моруна и др. То е полезно поради високото съдържание на витамин А и витамин D. Полиненаситени мастни киселини се съдържат най-вече в маслото от риби като сьомга, риба тон, херинга, сардина, някои видове акули и др. Тъй като акулите са на върха на хранителната пирамида, в тяхното месо и масло се натрупват и токсични вещества като тежки метали, поемани от различните звена под тях. Поради това е препоръчително приемът на тези мазнини да не става от хищни риби.

 

Такива мазнини се съдържат и в някои водорасли - откъдето, впрочем, си ги набавят и въпросните риби. Водораслите, освен тези мазнини, натрупват и големи количества йод и селен, които също имат силни антиоксидантни свойства, които предпазват холестерола и мазнините от окисление. Това окисление отключва цяла каскада от верижни радикалови реакции, които имат следните нежелани ефекти – формиране на атеросклеротични плаки по стените на съдовете, ускорено клетъчно стареене и смърт, понижена функционалност на клетките. Това се проявява външно, освен с всичко друго, и с понижено водно съдържание в кожата, което води до сбръчкването й и формиране на характерните петна по нея, които се увеличават с напредване на възрастта. Последните представляват натрупвания от окислени продукти, които не могат да бъдат отстранени от епидермиса.

 

Добре известно е, че колкото повече бъдат ограничавани окислителните процеси в организма, толкова по-дълго се запазват жизнеността и доброто здраве.

NEWS_MORE_BOX

 

Фактът, че Япония е страната с най-голяма средна продължителност на живота и едновременно с това е страната с най-здравословното хранене в света, е красноречиво доказателство за значението на храната за запазване на здравето до дълбока старост. Прочутото японско дълголетие и жизненост се дължат на изключително балансирана диета, отличаваща се с нисък цялостен калориен прием, както и с висок прием на храни, от които повечето европейци и североамериканци биха се погнусили – водорасли и сурова риба.

 

Широкото разпространение на затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания и инциденти в Европа и най-вече Северна Америка върви ръка за ръка с фаст фууд културата – богати на мазнини, често и транс мазнини, и калории храни, консумирани в големи количества за малко време. Ниските нива на тези заболявания в Япония, където фаст фууд културата няма много последователи, както и сред жителите на крайния север, където сьомгата присъства в почти всяко ястие, са категорично доказателство за нуждата от промяна в хранителните навици в европейското, и в частност българското, население. Промяната на хранителните навици, особено на вредните, е, разбира се, трудна задача. Но все пак, става дума за собственото ни здраве и това на децата ни. Заслужава си да се опитаме!