За ползата от приема на колаген под формата на хранителни добавки говорим с представител на един от изложителите на Sofia Sport & Healthy Life 2015 - Емилия Раданова, продуктов мениджър, дивизия „Хранителни добавки“, Аксон България. Sofia Sport & Healthy Life е изложение за спорт и здравословен живот. То ще се проведе от 15-ти до 17-ти октомври в НДК.

 


 - Защо напоследък толкова много говорим за колаген?

Колагенът е протеин, който формира съединителните влакна в тъканите като кожа, сухожилия, хрущяли, кости и зъби. Той действа като вътреклетъчно „лепило“, поддържа здрави и във форма всички органи като сърце, бъбреци, черен дроб.

Колагеновите фибри поддържат костите и кръвоносните съдове силни, помагат на зъбите да се крепят на венците. Колагенът е необходим за „ремонтиране“ на кръвоносните съдове, натъртвания и счупени кости.

Колагенът и хормонът на растежа са двата основни елемента на регенерацията на организма, която протича през първите два часа от съня (алфа съня). При наличието им, тялото се обновява. Научно доказано е, че след 25-тата година човешкото тяло губи по процент и половина годишно от способността си да синтезира колаген, тоест след тази възраст бавно и почти невидимо в началото започват така наречените дегенеративни процеси. Но с течение на годините липсата на колаген става все по-голяма и все по-осезаема за тялото. Започват болки в ставите, подвижността е намалена, кожата повяхва, появяват се бръчки.

Дегенеративните процеси са видими. Една от основните причини за тези неприятни процеси е липсата на колаген. Приемайки отвън, като добавка колагенов продукт, можем да набавим на тялото си това количество, с което то е разполагало до 25-годишна възраст. В научните среди се смята, че до тази възраст организмът ни произвежда 7 грама колаген. Докато това количество е налично, опорно-двигателният апарат, кожата, косата, ноктите, роговицата на окото и съединителната тъкан в тялото ни са във форма.
 
В България за колаген активно се говори от 2-3 години, но същевременно съществуват продукти с 25-годишна история, които са завоювали своите позиции на пазара и дават резултати. Такъв е течният колаген, който представлява чист извлек на свински хрущял. Конкретният продукт има допълнителни ползи, в състава му са включени витамините В1, В2, В5 и В6, магнезий и силиций, които допълват и засилват действието му. Този продукт е под патентна защита в САЩ за регенерация на хрущялите. Резултатите от клинични проучвания показват до 12% регенерация на ставен хрущял на 6-тия месец от редовния му прием. Приемът на колаген се използва за облекчаване на ставни болки, възстановяване на лекотата на движение. Такива добавки се приемат от хора с артрит, остеопороза, спортисти – професионални и активни, за по-бързо възстановяване на мускулатурата след тренировка, както и за превенция на ставите от тежките натоварвания.

Носи ползи и за красотата - заздравява косата и ноктите, подобрява външния  вид на кожата, нейната свежест и еластичността могат да бъдат възвърнати до определени граници.


NEWS_MORE_BOX

 

 

 - Кои са основните правила при приема на хранителни добавки и трябва ли да се консултираме със специалист?

По закон на всяка опаковка с хранителни добавки има точна информация за приема и дозировката. Основното правило при хранителните добавки е да бъдат приемани точно по схемата, описана на опаковката. В определени случаи е наложителна консултацията с лекар, преди да се започне приема на хранителна добавка. Разбира се, реномираните производители и вносители изписват предупредителни текстове, ако вниманието на потребителя трябва да бъде повишено. В случаи на бременност и кърмене е задължително да се проведе консултация с лекар преди да се започне прием на хранителни добавки.
 
 - Къде виждате потенциала на развитие на пазара на хранителни добавки?

В съзнанието на хората хранителните добавки са все още едно полезно нещо, което ще има ползотворен ефект за организма вбъдеще, тоест асоциацията е превенция. Истината е, че съществуват продукти, които работят сега, веднага, или имат нужда от ден два, за да е налице положителният резултат. Те съдържат естествени съставки и интересът към хранителните добавки може да се определи като едно своеобразно завръщане към природата.

Повече информация за изложението можете да намерите на – www.viaexpo.com