Калият е макроелемент, основен за всяка жива клетка. Среща се както в растителните, така и в животинските клетки. Над 85% от калия приет чрез храната се усвоява и подобно на натрия бъбреците регулират реабсорбцията и екскрецията му чрез урината в зависимост от нивата на елемента в кръвта.

 

Функции на калия. Калият и натрият работят заедно, за да поддържат водно-солевия баланс в организма. Те са в основата на мускулните съкращения, а също участват и в предаването на нервните импулси. Калият също взема участие в поддържането на кръвното налягане. За разлика от диетата, богата на натрий, високите нива на калий в храната поддържат ниски стойности на кръвното налягане.


 

От какво количество калий имаме нужда? Приемайки необходимото количество калий, можем да намалим риска от развитие на хипертония. Дневните нужди от калий за здрав възрастен (мъже и жени) на възраст между 19 и 50 години е около 4,7 г на ден или 4700 мг. Калият се среща в изобилие в повечето пресни храни и по-специално пресните плодове и зеленчуци.

 

Консервираните и преработените храни съдържат големи количества натрий и минимални количества калий. За да си осигурите нужните количества калий и да намалите натриевият прием е по-добре да се храните с прясна храна и да избягвате консервираните продукти.

 

Какво се случва, ако приемаме твърде много калий? При хората със здрави бъбреци повишената калиева консумация не предизвиква отклонения. Бъбреците са в състояние да екскретират излишното количество калий. Хиперкалиемия може да настъпи, когато липсва адекватна екскреция от тялото. Тежката хиперкалиемия може да наруши нормалният сърдечен ритъм, което може да причини сърдечен удар.

 

Какво се случва, ако не приемаме достатъчно калий? В повечето случаи дефицит на калий се наблюдава при определени заболявания – диабетна кето-ацидоза, бъбречни заболявания и др. Приемът на някои диуретици също може да доведе до понижаване нивата на калий. При силна дехидратация в резултат на обилна диария и повръщане също може да настъпи хипокалиемия. Злоупотребата с алкохол и някои лаксативи също водят до изчерпване на калия в тялото. Симптомите при недостатъчно калий са: обърканост, загуба на апетит, мускулна слабост. Ниските нива на калий повлияват сърдечния ритъм.