Флуорът е микроелемент, който присъства в тялото ни и изпълнява важни функции. Той се намира като йонна форма на елемента флуор. 99% от количеството му в тялото се намира в зъбите и костите.

 

Функции на флуора. Той участва в изграждането и поддържането здравето на костите и зъбите. През растежа на млечните и постоянните зъби флуора се свързва с калция и фосфора като се формира съединението флуорохидроксиапатит, което подпомага възобновяване на емайла. Флуорохидроксиапатитът е по-устойчив в киселинна среда и на бактериии от хидроксиапатитът.


 

Използването на флуоридни пасти, таблетки с флуор или флуорно лечение при зъболекаря прави зъбите по-здрави и устойчиви на кариеси. Това е, защото флуорът засилва минерализацията и намалява деминерализацията и разрушаването на зъбите. Флуорът също засилва костната регенерация, което го прави потенциално ново лечение за остеопороза.

 

Колко флуорид ни е необходим? Нуждите ни от флуор са сравнително малки. Дневната доза за деца на възраст межди 4 и 8 години е 1 mg. Дозата при деца между 9 и 13 години става 2 mg. При тийнейджъри – 14 до 18 години нуждата е 3 mg дневно. А дневната доза за възрастни е 4 mg.

 

Флуор можем да си набавим чрез много дентални продукти както и чрез водата. Много често той се усвоява още в устата. В началото на 90-те години имаше притеснения, че количеството на приемания флуор от пастите и водата е твърде много, което може да е причина за намаляване на костната здравина и бъбречни заболявания.

 

Понастоящем има притеснения, че хората, които консумират изцяло бутилирана вода не могат да си набавят необходимото количество флуор. Това ги излага на риск от развитие на кариеси, тъй като бутилираната вода не съдържа флуор. В такива случаи се препоръчва прием на мултивитамини и минерали, съдържащи флуор както и флуорсъдържащи дентални продукти като пасти и води за уста.

 

Хранителна добавка само с флуор е налична, под форма на смучещи се таблетки за деца. Приемът на флуор под форма таблетки не би следвало да става без назначение от лекар и при неотложна нужда.