1. При възпаление

Поради противовъзпалителните си качества рибеното масло е полезно при хронични възпалителни заболявания. То е ефективно за облекчаване на стомашно-чревни нарушения, възпалителни заболявания на червата, болест на Крон, улцерозен колит и др. 
 
Експерти отбелязват, че свойствата на рибеното масло се ограничават до намаляване на възпалението. Значително малък е ефектът му за предотвратяване на възпалението. 
 
Според някои изследвания противовъзпалителното действие на маслото се подобрява чрез допълнителен прием на други хранителни добавки и лекарства.
 

2. Депресия и тревожност 

Не е учудващ фактът, че в страните, в които се консумира много риба, се отчита ниска честота на депресии.
 
Поради съдържанието на омега-3 мастни киселини, рибеното масло благоприятства облекчаването на депресия, тъга, тревожност, безпокойство, умствена умора, стрес, намалено сексуално желание, и други неврологични проблеми. 
 
Изследване на Case Western Reserve University показва, че натуралният продукт е полезен за подобряване на настроението и в лечението на биполярни разстройства. 
 
NEWS_MORE_BOX

3. Болест на Алцхаймер


Изследване, проведено от държавния университет на Луизиана, сочи, че рибеното масло помага при деменция и болест на Алцхаймер. Според учените причината се дължи на високото съдържание на есенциални мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), в маслото. 
 
Изследване на Университета на Калифорния в Лос Анджелис също потвърждава ползата от рибеното масло като възможен "лек" за болестта. 
 

4. Грижа за кожата 

Рибеното масло помага за подобряване състоянието на изтощена и суха кожа.
 
Полезно е и за облекчаване на различни кожни проблеми, като екзема, псориазис, сърбеж, зачервяване на кожата, кожни лезии и обриви. 
 
Според някои учени рибеното масло помага за предотвратяване на слънчеви изгаряния.