Реакцията на антителата при хора, заразени с COVID-19, варира в зависимост от възрастта, откриват канадски изследователи от университета в Монреал, чието проучване е представено в сп. Scientific Reports. 

 

Тези антитела са по-многобройни и генерират по-голяма защита при хора над 50-годишна възраст, като за това роля играят и други фактори, като предишни заболявания или генетична предразположеност.


 

Проучването е направено с ограничен брой пациенти и целта е била да се установи дали имунитетът, създаден от инфекция със SARS-CoV-2 или имунният отговор от ваксината е по-ефективен.

 

В него са включени 32-ма възрастни, заразени с първоначалния вариант на SARS-CoV-2, които са прекарали заболяването без нужда от хоспитализация в първата фаза на пандемията.


 

Разлики според варианта

Имунният отговор е добър при всички анализирани възрастни, но тези над 50-годишна възраст произвеждат повече антитела от възрастните под тази възраст, обяснява проф. Жан-Франсоа Масон, директор на изследването.

 

Учените са открили, че тези антитела осигуряват по-мощна защита чрез тест, с който са измерили способността на антителата да блокират спайк протеина -  този, който позволява на коронавируса да навлезе в клетките.

 

Тестът е проведен с коронавирус от делта вариант - най-разпространеният досега в света.

 

Важно е да се подчертае, защото не се открива същото явление при други варианти, допълва професорът.

 

Всъщност, в сравнение с другите варианти - бета - с произход от Южна Африка, или гама - с произход от Бразилия, антителата тук реагират с намаляване на отговора между 30% и 50%.

 

Ваксината подобрява имунитета

 

Проучването установява също, че хората, които са прекарали лека форма на COVID-19, значително подобряват имунитета си, ако са ваксинирани.

 

Нивото на антителата в кръвта се удвоява след ваксинация.

 

Същият ефект се наблюдава и при ваксините Pfizer и AstraZeneca, и именно с тях са били ваксинирани доброволците от проучването. Не е тестван имунният отговор от други ваксини.

 

Изследователите съобщават за конкретен случай на 49-годишен мъж, при който след инфекцията не са открити антитела. Титърът на антителата му се повишава едва след ваксинация.

 

Ваксинацията повишава защитата срещу делта варианта при хора, които са били заразени с оригиналния вариант, предполага проф. Масон.

 

Антителата не са най-ключовият елемент

 

Според научния екип изследванията трябва да бъдат разширени, за да се определи най-добрата комбинация за поддържане на ефективно ниво на активни антитела срещу всички варианти на коронавирус.

 

От друга страна, защитата, която осигурява имунната система е много по-мащабна и по-сложна от защитата, осигурена само от антителата.

 

Антителата са протеини, които имунните клетки създават специално, за да забавят и спрат развитието на конкретен антиген, в този случай - това е SARS-CoV-2.

 

Има обаче и други защитни механизми. Например имаме имунни клетки - макрофаги, които унищожават клетки, които вече са заразени.

 

Ако тези други по-общи защитни системи работят ефективно и бързо, те може да не доведат до необходимостта от имунната защита на антителата.

 

Това може да обясни защо някои хора са преминали инфекцията без симптоми или с много леки симптоми и без синтезиране на високи нива на антитела.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com